Lucka nr 3 – ”Jamen det är ju NYTTIGT!?”

Ja hörni, tänk så många gånger den tanken tänks och hörs när foderluckan stoppas full med dadlar, nötter, jordnötssmör och rawfoodbollar…

Det har till och med hörts sägas i samband med digestivekex, ”jamen, det är ju fullkorn”  och låt mig inte gå igång på hur ofta det sägs i samma mening som knäckebröd och fröknäcken…

I en studie gjord på University of Texas fick testdeltagarna äta mat som antingen kallades nyttig eller onyttig och efteråt fick de uppskatta hur mätta de blivit. Det visade sig att de som ätit mat som beskrivits som ”nyttigt” åt mer men kände sig ändå mindre mätta än de som åt den ”onyttiga” maten.

Människor tenderar att överäta det som benämns som hälsosamt eftersom de undermedvetet tror att den är mindre mättande” säger Jacob Suher som ledde studien.

I tider då viktminskning står högt upp på mångas önskelista och julen står för dörren (jobbig kombination alltså) och ”hälsosamma” recept på diverse godsaker är riktiga klickmonster, ja då kan det vara bra att tänka på följande –

Det går alldeles utmärkt att äta sig ohälsosamt fet även på hälsosam mat.

Allt beror på dosen.

Eftersom det dessutom råder någon form av villfarelse om att kolhydrater är det samma som kalorier och att om något är low carb skulle det ju då per automatik inte innehålla så vidare värst många kalorier och då kan man ju äta mycket av det, (typ en hel plåt med fröknäcke)eller? Så dumt tänkt.

Lika dumt som att tro att ett godsak som är glutenfri är lika med nåt som går att mumsa i sig medan underhudsfettet rasar av en. Så dumt.

Nä hörni-

Det är inte det man äter som gör att man går ner i vikt. Det är det man låter bli att peta i sig som gör det jobbet.

Ät bra MAT och bli mätt på grönsaker, rotfrukter, bönor och linser, fisk, fågel, ägg, rent kött, gärna vilt och avokado. Ja ni fattar, sån mat som de allra flesta säger att ”det borde jag äta”

Måste du ändå hålla sötsuget vid liv? Korkat, jag vet men många vill ju ändå fortsätta med att mata den inneboende sockerråttan- Tja, då kanske det är bättre med en skumtomte än 10 glutenfria/laktosfria rawfoodbollar om det är vikten du vill hålla ?

Låt er icke luras till överätning pga försäljningstrix som ”nyttigt” ”hälsosamt” . För den som inte vill behålla nuvarande form alternativt lägga på sig lite extra  –  moffa på bara! Som vanligt väljer man ju vad man stoppar i foderluckan helt själv?

Det var lucka 3 det. Nu är jobbet ert – Gilla. Dela. Kommentera nåt käckt.

God Jul håll käften, dårå!?

/ Carolin Helt, Int Lic PT med makten över blott och bart sin egen foderlucka

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.