Lucka nr 17- Mer factfullness åt folket!

I en värld där antalet åsikter verkar vara betydligt fler än antalet insikter, vill jag slå ett slag för ”factfullness”. Ordet har jag snott från Professor Hans Rosling. Han var smart, han var påläst och han förklarade världen på ett väldigt bra sätt..

Vad baserar du dina åsikter på? Saker du läst eller hört nån säga? Eller kanske känslor? Magkänsla? Mer åsikt än insikt månne?

Factfullness – den rogivande vanan att bara bära på åsikter som grundar sig på fakta..

Professor Hans Rosling var det som myntade ordet.  Tänk vad härligt det skulle vara om vi alla, i mesta möjliga mån, grundade våra åsikter på fakta istället för på tyckanden, anekdoter och känslor! Så många konflikter, myter och annat trams vi skulle slippa..

Nu för tiden är det inte bara kvällstidningarnas löpsedlar som kan vilseleda oss, sociala medier är rackarns bra källor till att sprida myter och känslobaserade åsikter.  Det finns ämnen som rör upp känslor mer än annat – Religion, politik, pengar och – MAT. Vad vi väljer att stoppa i foderluckan har blivit något så känsligt så känsligt så. Mycket känslobaserade åsikter brukar leda till att myter uppstår..

”Clementiner kan innehålla nervgift – forskare manar till försiktighet” för att förenkla odlingsprocessen används organfosfat som besprutningsmedel. ”Usch då, nä nåt gift vill jag inte få i mig” tänker nån och stoppar skumtomtar i den lilla munnen i stället. Ja, det visade sig att stopp i sig själv och sitt mindre barn 1kg clementiner varje dag under 1 års tid, inte utgjorde någon hälsorisk. Mer än så, ja då kan man få i sig skadliga halter av ämnet. Under förutsättning att man äter dom med skalet på…

Då har man ett annat problem kan jag tycka…

”Ett glad rödvin om dagen är lika bra för hälsan som ett träningspass!” Hur många delningar på facebook fick inte den artikeln? Orimligt populär. Forskaren bakom studien Jason Dyck menade dock att världen tolkat hans slutsatser helt fel. Det var ämnet reservatol som finns i bland annat rödvin, som man forskat på. Reservatol kan enligt studien öka fettförbränningen, minska fettinlagringen samt är en kraftfull antioxidant som då kan minska tecken på åldrande. För att få samma effekt som ett träningspass krävs det dock lika mycket reservatol som vi får i oss om vi pimplar i oss någonstans mellan 100-1000 vinflaskor om dagen..

Då har man ett annat problem kan jag tycka..

”Vilka kostråd ska man tro på då? Det ändrar sig ju hela tiden?” Hävdas det både här och där och titt som tätt. Är det verkligen så? Nja, den samlade forskningen skiljer sig inte speciellt mycket åt men dyker det upp en liten liten studie som visar på något som tyder motsatsen till det vi redan visste så blåses det upp stort som attan i media.  Det gäller att vara källkritisk…

Låter något orimligt bra eller dåligt är det förmodligen just det – orimligt.

Ett tips  – får man tydliga, bestämda och precisa svar på oprecisa frågor, då har man frågat fel person. Ty det är väldigt sällan som det är ”ja” eller ”nej” som är rätt svar, allt som oftast är det ”det beror på”. Vem frågar och vad är syftet med frågan. Det är väldigt sällan svart eller vitt.

Ta för vana att ställa följdfrågan ”Varför?” kan den som kommer med påståendet inte ge ett faktabaserat, nyanserat svar på det som du förstår, fråga igen eller fråga någon annan. Ställ dig själv frågan ”varför” med jämna mellanrum. Är Du en sån som å det bestämdaste hävdar dina åsikter utan att ha dem förankrade i uppdaterade fakta?

Jag har lärt mig en sak genom åren –

Ju mer jag lär mig desto mer inser jag att jag inte vet.

Går det verkligen att vara ”factfull” på de premisserna? Jajamän! Genom att ha en ödmjuk inställning det man vet, införstådd med att de fakta som nu finns kan komma att uppdateras och ens åsikter därmed kommer att förändras. Och visst är väl det häftigt! Alltid på tå och alltid med nya saker att lära 😀

//Carolin Helt, Int Lic PT, Kost- och hälsorådgivare, med en ständig strävan att vara factfull..

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.