Lucka nr 11 – Nyttigt, glutenfritt, laktosfritt, utan tillsatt socker, veganskt, helt oprocessat och raw julgodis!

Äntligen kommer det alla väntat på- recept på hälsosamt julgodis! Med tanke på hur flödet på sociala medier såg ut igår kanske jag är sent ute med detta makalösa recept. Alla verkar ha ägnat gårdagen åt antingen 1. Julpyssla 2. Julpyssla.

En och annan och några till verkade ägna dagen åt fridfull julhandel. Själv fyllde jag en hel container med saker som inte behövdes i hemmet längre. Lyfte säkert som Hoa Hoa, 8 ton under dagen. Efter det avnjöt jag dock detta fantastiska julgodis, fritt från allt och samtidigt innehållande snudd på allt jag behöver. Det fina med det här julgodiset är att det här är sånt jag äter varje dag, året om. Nötter, My Gaad jag älskar nötter. Och jag njuter  fullt ut varje dag ?

Nötter, jordnötter och mandlar innehåller mycket av det mesta. De innehåller mycket omättat fett, framför allt enkelomättat. De är goda källor till vegetabiliskt protein och de kolhydrater de innehåller är av den långsamma sorten. De innehåller gott om vitaminer och mineraler en även fytokemikalier som polyfenoler. Nötter har visat sig ha en kolesterolsänkande effekt, verkar inflammationshämmande och verkar ha en gynnsam effekt på oxidativ stress. Innehållet i de olika nöttersorterna skiljer sig något åt och det bästa verkar vara att som i de allra flesta andra fall, att variera sig.

Nötter är fulla av nyttigheter och också fulla av energi, alltså kilokalorier. Man har dock inte kunnat koppla nötkonsumtion till viktuppgång då de mättar bra. Detta gäller dock naturella, osaltade och orostade nötter.”(saxat från mitt svar på Maratonbloggen för nåt år sedan)

Torkad frukt är ju också alldeles fantastiskt. Allt det nyttiga i frukt fast koncentrerat! Smockfullt med vitaminer, mineraler, oraffinerade kolhydrater och rasande gott. Och fullt med kilokalorier. Vilket är jättebra när man tränar hårt eller har stora röjardagen i alla förråd där hemma. Hård träning kräva energi och då passar nötter och torkad frukt som handen i handsken ?

I annat fall får man helt enkelt rätta mun efter energiförbrukning och äta lagom även av detta. Om man vill hålla formen, vill säga..

Ty man kan äta sig ohälsosamt fet även på hälsosam mat. Allt är en dosfråga…

Jaja, det är ju sen gammalt men tål att upprepas. Och då snubblar jag raskt in på alla dessa Rawfoodbollar. Nötter och torkad frukt i en fantastiskt god kombination. Massa nyttigheter OCH massor med energi. Mixat med dadlar (lr dadlar, lr russin, lr aprikoser, ja ni fattar)  är nötter inte alls lika bra på att mätta, då det söta i dadeln gör att vi hinner trycka i oss rätt mycket mer innan det säger stopp, än om vi ätit nöten som den är plus att vi får den koncentrerade energin som  den torkade frukten innehåller ?

Missförstå mig rätt – ÄT nötter, dadlar och fikon! Kör dem i mixern och kalla dem rawfoodbollar hur mycket ni vill! Vill bara upplysa er om att allt räknas – vegan, glutenfritt, naturligt, eko eller ej ?

På bilden ovan ser ni en helt oraffinerad rawfoodboll- 2 valnötter+1dadel= Stänk på lite kanel och vi har julgodis för den icke så huslige. Rocky Road, släng dig i väggen! ?

//Carolin Helt, Int Lic PT, inte så huslig men en unnare som få varenda dag…

Kommentarsfunktionen är avstängd.