Lucka nr 11 – Letar du efter motivation?

Då är du inte ensam och du har säkert letat flera gånger förr, eller hur? För det är det som är grejen med motivation, det är en lynnig bitch som kommer och går som hon vill. Läs mina heta tips för att hantera skiten..

Det är dags att vi tar snacket. Snacket om det här med MOTIVATION. igen.  Det är hög tid att få folk att sluta tro att för att bli ”en sån som tränar” (ja alltså en sån som tränar vecka ut och vecka in, månad ut och månad in, år ut och år in, inte en sån som attacktränar 8-10v och sen lägger av) att det det på något sätt hänger på en aldrig sinande motivation.

Motivation får en att börja. Att få folk att börja är sällan ett problem. Det görs ofta om och om igen. Att bli en sån som fortsätter är det värre med.

Men tänk ändå, så mycket bra grejer vi gör varje dag utan att tänka på det –

  • borsta tänderna
  • duscha
  • tvätta sig om händerna efter vi varit på toa (hoppas jag?!)

…allt utan att vara tokmotiverade.

Dag efter dag. Vecka ut och vecka in. År ut och år in.

Inget attackborstande av tänderna i ett par månader för att sen sluta pga ”har tappat motivationen”

Nä, för då har man bristfällig hygien, tenderar att luktar illa, man blir en obehaglig typ att vara tätt intill och i sinom tid får man ont och får betala dyrt för den dumheten.

Ja, så kan det gå för den som förlitar sig på motivation.

Att göra saker till en vana är däremot sjukt bra. Det är vanan som får en att fortsätta.

Då funderar man inte så mycket på om motivationen finns där eller ej, man bara gört för man är en sån som får saker gjorda liksom.

Hur gör man då för att etablera en vana?  Jo, man ser till att gÖra det som tänkt att bli en vana och man gör det ofta. Blir det ett dagligt inslag i vardagen så blir det raskt just en vana.

Gör nåt fysiskt varje dag. Jo,VARJE dag. Minst 30minuter pulshöjande aktivitet är WHOs minimirekommendation för att behålla hälsan något sånär.

Etablera vanan – få upp pulsen varje dag. När det blivit en vana kommer du känna dig smått ofräsch om du hoppar över, med all rätt. Det är ju en helt naturlig del av den dagliga hygienen.

Vem vill känna sig ofräsch liksom? Nä, ingen. Kalla det motivation om ni vill.

//Carolin Helt, Int Lic PT som ser på träning som på tandborstning – ofta och hårt.

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.