Löpning är som silvertejp! Fixar i princip allt!

Jag hade det på känn. Jag kände att löpning var mer än en drog. Ja, för att det är så det känns, där ute på stranden eller i skogen. Där springer vi alla runt lyckliga, drogade av löpning.

Åter till ordningen. Amerikanska forskare har sett att löpning också hjälper till att reparerar vissa typer av hjärnskador. Inte konstigt att man känner sig så healad efter en intervall?! De har studerat vad som händer med våra celler i detalj och kommit fram till att en sorts reparationsmekanism startar då vi springer. Nu ska jag vara helt ärlig att berätta att forskningen var på möss och mössen fick springa i ett hjul. Och de nämner också ordet motion i sin text. Men! Mössen sprang därför är studien gjord på löpning vilket gör det extra intressant för oss som gillar löpning. Snart också för dig hoppas jag.
Den fysiska aktiviteten stimulerade produktionen av myelin. Myelin är det isolerade lagret runt nervcellerna som gör att hjärnans kommunikation och nervsignaler fungerar bättre.

Aha, vi blir alltså smartare också. Ja, inget som förvånar mig i alla fall. Så många världsproblem man löst på sina löprundor…

Mössen som delades in i två grupper hade en viss typ av hjärnskada. Skadan gjorde att de hade svårt att gå, hade sämre balans och bara levde runt en månad. Den ena gruppen fick, när de ville, springa i ett hjul. Den andra gruppen hade inte samma möjlighet och var mer stilla.
Den motionerande gruppen möss gick upp i vikt, blev friskare, fick bättre balans och levde upp till ett helt år. Alltså tolv gånger längre än sina icke motionerande kompisar. Mössens skador på hjärnan hade delvis reparerats. Fantastiska resultat om ni fråga mig!
Anders Hansen, överläkare i psykiatri, förklarar det hela i artikeln väldigt tydligt. Han har också skrivit en bok som alla borde läsa faktiskt – ”hjärnstark” som på ett väldigt enkelt sätt förklarar vad som händer i framförallt hjärnan då vi tränar – bra Julklappstips!

Nu börjar snart julfesterna och alla ursäkterna att inte ha tid att träna. Skaffa er en bra utrustning så kan ni på väldigt kort tid få till en motionsrunda. För det är det det handlar om, motion, och det regelbundet. Jag sa inte lång, jag sa inte snabbt. Jag sa regelbundet.
Den som inte anser sig ha tid att träna måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom.

Ett par ord som säger en hel del. Inte är det väl dit du vill? Ingen ställer kraven på dig att springa långt. Inte heller att du ska springa fort. Varför inte ta det i din takt? Börja kort och långsamt. Så gör jag. Framförallt långsamt. Då trivs jag, då vill jag aldrig att rundan ska ta slut. Väl hemma är jag oslagbar. Har löst de flesta av mina problem, aktiverat mina D vitaminer och nu också, enligt forskningen ovan, ev också reparerat en hel del celler!
Ja, löpning är som silvertejp, fixar nästan allt!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, en långsam löpare med bra reparationsmöjligheter

Kommentarsfunktionen är avstängd.