Lever du i symbios eller drar du runt på parasiter?

symbios [-o:´s] (grekiska symbi´ōsis ‘samlevnad’, av symbio´ō ‘leva tillsammans’, se vidare symbiont), varaktig samlevnad mellan olika typer av organismer. Vanligen avses bara sådan samlevnad som är väsentlig för båda parter.
parasit, organism som utnyttjar resurser på en annan organisms direkta bekostnad, dock normalt utan att den senare dödas.

Ovanstående är saxat från Nationalencyklopedin.

Jag har skrivit om det här förut, för exakt 2 år sen närmare bestämt. Då sprang jag förbi den härliga eken med fotsvamp som ni ser ovan. Det gjorde jag i morse igen. Nu har dock den rackarn blivit botad från svampen och jag vet inte riktigt om det är bra eller dåligt – levde de i symbios eller var svampen en energisugande parasit?

Hur är det med oss själva? Omger vi oss av härliga symbioser? Umgänge som lyfter upp oss, hjälper oss att nå våra mål och gör oss lyckliga?

Eller har vi fått ett gäng parasiter om halsen? Parasiter utnyttjar våra resurser och tar energin ifrån oss?

Att välja rätt umgänge är avgörande för att vi ska må bra. Det är avgörande för att vi ska lyckas med våra målsättningar med det mesta här i livet. ”Dåligt umgänge fördärvar nyttiga vanor” ett bibelord min ömma moder lärt mig (ni aaaanar inte vilka otippade kunskaper jag drar runt på..!)

Att ha en träningskompis kan vara det som hjälper dig att både komma igång och det som hjälper dig att nå ditt mål. Det gäller bara att välja rätt kompis ? Är det en liten parasit som DU får dra med dig, som DU måste peppa när det kanske är du själv som behöver peppen? I en symbios hjälper ni varandra- inte stjälper.

Den allra bästa träningskompis och coach du kan ha är dig själv. Är du i symbios med dig själv eller är du din egen parasit?

Negativa tankar är giftiga, otäcka parasiter som kanske inte bokstavligen dödar dig men de kan definitiv se till att du inte når dina mål. Dessutom blir livet så vansinnigt tråkigt ?

Positiva tankar är däremot det som kan vara det avgörande för att nå dina mål OCH ha roligt på vägen ?

Ser du dig själv som en vinnare? En som tar sig igenom motgångar, som drar lärdom av misstagen och som når sina mål?

Eller ser du dig själv som en förlorare? ”Nä, vad jobbigt detta var. Jag kommer inte fixa det den här gången heller och varför skulle jag göra det när jag aldrig lycktas med något innan?”

Vi har nog alla en tendens att lättare se våra egna brister än vad vi ser våra egna förmågor. Tyvärr. ”Du ska inte tro att du är nåt” ”Inte ska väl jag..”  ”Det där kommer jag aldrig klara av…” Men allvarligt – det där tänket bidrar verkligen inte till något utvecklande eller roligt. Det gör att man blir feg. Så trist och så onödigt.

Nä, skriv istället ner 5 bra egenskaper som just DU besitter eller VILL besitta. Sätt upp på ett väl synligt ställe och memorera dem. Detta görs bäst framför spegel och med koreografi, tro mig, jag har testat. Man kan lämnar den där spegeln, om inte övertygad, så i alla fall på gott humör och betydligt bättre rustad för dagens utmaningar 😉

bild-567

Det blev ingen ny trädfotsvampsbild, så jag fick nöja mig med en helt makalöst vacker allé istället. Helt fri från parasiter…

//Carolin Helt i symbios

Kommentarsfunktionen är avstängd.