Låt åldern ta ut sin rätt…

”Åldern tar ut sin rätt” hörs sägas både här och var. Ligger det nån sanning i det?

JAJAMÄN!! Så sant som det är sagt osv, ju äldre kroppen blir desto fler och mer av RÄTT behöver den.

Dvs:

  1. Lyfta tungt för att stimulera den av ålder lätt förgängliga muskelmassan och därmed styrkan och förmågan i hela rörelseapparaten. RÄTT behändigt att ha den kvar.
  2. Högintensiv konditionsträning- ger betydligt mer på kortare tid och sliter mindre än att mala på i timtal. RÄTT smart då så många anger tidsbrist och stress som orsak att låta bli helt.
  3. Då det är något lättare att bli stel och styv uti sin kropp så gör man RÄTT i att addera rörlighetsträning som uppvärmning, så att man kan utgöra punkt 1 & 2 på ett tillfredsställande sätt.
  4. RÄTT föda. Ja, aldrig har det väl varit viktigare vad vi väljer att stoppa i kakhålet. Välj näringsrikt, bli mätt och slipp stödäta skitmat pga munnen känner sig ensam, ty övrig kropp behöver det inte. Att fett gärna lagras kring midjan med ökad ålder är ett hormonellt faktum som bara möjliggörs om kilokalorier intas i högre dos än vad som förbrukas.
  5. RÄTT Återhämtningen dvs punkt 3 samt -SOV. Ovanstående hjälper till med att skapa en god sömnhygien. Oslagbart bra dessutom. Helt RÄTT.

Tänker lite extra ofta på det där numera. Mycket pga jag ständigt upplever och beskådar att ålder tämligen sällan har speciellt mycket med prestationsförmågan och fysisk visuell form att göra- hur mycket RÄTT man låter den få del av, har det däremot.

Låt  inte självuppfyllande profetior om ålderdomligt förfall i bifall med alla tänkbara latmaskars bräkande hämma dig. Nä, ge fan i det.

Har du haft otur när du tänkt fram till nu, dvs du har underlåtit att träna och bestämt dig först nu när du inte är direkt 22 längre? Ja då gör du rätt i att börja i ditt NU-läge (precis vad som gäller för alla andra) och öka gradvis vartefter din form förbättras, något som förmodligen kommer ta lite längre tid än om du varit 22.

But HEY! Du har åren på dig och bästa tänkbara möjligheter att göra något bra av dom!

Kärlek 💓

På riktigt.

//Carolin Helt, Int Lic PT med ålderns rätt på min sida..

Kommentarsfunktionen är avstängd.