Konsten att vila från rätt saker…

Känner ni? Doften av försommar, långhelg och en semester som hägrar inom en inte allt för lång framtid.. ÄNTLIGEN kan det bli tal om den så hett eftertraktade återhämtningen..

Majmånad med alla klassträffar, konfirmationer, bröllop,  barndop och allsköns elände är över. Snudd på lika stressigt som veckorna före jul. Nu är det bara lite skolavslutningar och studentskivor kvar och sen kommer den där LEDIGA tiden. UNDERBART! Som vi har längtat!

Äntligen får vi tid att göra  allt det där vi inte riktigt haft tid och ork till innan, eller? Och vila. Äntligen får vi tid att VILA! För vila är ju också viktigt, det är många väldigt snabba på att förmedla till sin omgivning. Vila ÄR viktigt. men jag kan inte annat än förundras lite över hur konstigt det tänks kring det här med att vila. I min värld så vilar man från det man må hända känner att man gjort för mycket av.

Är man trött och utarbetad pga mycket jobb, ja då kan det verkligen behövas vila ifrån det. Då har vi ju de flesta lediga helger, x-antal timmar kvar av dygnet varje dag och vi har hela långa semestern till det.

Är man trött pga en massa åtaganden på fritiden, agera taxichaufför till och från aktiviteter, syjuntor, språkkurser och knypplingskurser? Tja, då brukar dessa så lämpligt ha terminsuppehåll och så var det löst. Man kan verkligen behöva lite vila från det alltid snurrande hjulet av vardag.

Är man trött pga för mycket sena kvällar som följs av tidiga mornar? Tja, då är det bästa vi kan göra – sova. Ingen energidryck eller , ingen snickers i världen kan lösa det problemet bättre.

Så här års brukar jag alltid förundras över en sak –

Varför är det så många som beslutar sig för att vila från det som ger energi, det som gör en pigg, frisk, stark och rapp i pallet? Ja, ni fattar va – TRÄNING.

Varför väljer man att ”vila” från det när rent det rent matematiskt borde finnas jättemycket tid till det?

Okej, finns det en och annan som tränar stenhårt, elitidrottare och andra mer eller mindre omänskliga människor- dom har planerade perioder med mindre träning och till och med rena vilodagar från träningen. Men ärligt talat – hur många känner sig hamna i den kategorin?

Hur många är det egentligen som är i behov av månad(er)slång vila från träning? Jag vet faktiskt inte någon i min omgivning som är det..

Att man är trött och känner sig både sliten och utarbetad när semestern hägrar snudd på inom räckhåll, ja det är fullt förståeligt, men att tro att trappa ner på träningen redan nu och sen typ skippa den helt under semestern, det är inte receptet för att möta hösten utvilad, pigg, stark och glad.

Det är en lika korkat som att tro att det hjälper att måla fingernaglarna när man har skoskav..

Vila från rätt saker och möt inte hösten (ursäkta påminnelsen, men den kommer nog i år också) med mer att vara missnöjd över det här året också..

 

//Carolin Helt, Int Lic PT som lärt sig vila från rätt saker..

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.