Kom i form och behåll den – HUR?

Många äro de som lyckats skaffa sig den berömda formen och nästan lika många är det som förlorat den igen. Trist, då det inte direkt krävs nån raketforskning för att lyckas..

Att så många misslyckas med att behålla de resultat man så hårt kämpat för handlar i mångt och mycket om att kroppastollen jobbar emot oss – den vill tillbaka till sin ursprungsvikt och ställer till det både genom att vi inte kommer bli lika mätta och nöjda på den mängd mat vi behöver för att hålla den nya lägre vikten. Dessutom kräver en mindre kropp mindre energi än en större, den basala energiförbrukningen sjunker alltså en smula och det är ju inte heller något som direkt hjälper oss på traven. Kroppen ha så att säga sin egen trivselvikt (set-point) som vi själva inte alls trivs nåt vidare värst alls med. Den där trivselvikten är dock icke huggen i sten men den kan ta år att förändra.

Deppigt värre?

Är det år av kamp med endast gröna drinkar som föda, med smak av dy och dynga, intagna vid exakta tidpunker i specifikt väderstreck samtidigt som du hjular motsols och genomlider dagliga tarmsköljningar samt torrborstning av din arma lekamen i timtal, som krävs?

Nej, tack och lov är det inte så. Men att förvänta att lyckas behålla formen och samtidigt gå tillbaka till de vanor som fått dig i oönskad form till att börja med – nopp, that wíll not do it.

 

Skippa skräpet- Mat som triggar till överätning är ingen hit. Socker, fett, salt, raffinerade kolhydrater- gärna i kombination med varandra, det är mat med mycken mängd kcal och lite näring. Det finns faktiskt inget i naturen som innehåller både rikligt med sött och fett, det är antingen eller. Raffinerade kolhydrater ser vi heller aldrig växa fritt på åkrarna. Det är nåt ser till att peta i oss genom mjölmat. Bröd, pasta, pommes, pizza, paj, piroger, pariserbullar, pistagelängd, pexchoklad…jaja ni fattar va?

Välj schyssta råvaror hellre än färdiga livsmedel. Lättare att hålla koll på vad en petar i sig plus – potatis, rotfrukter, baljväxter, grönsaker av alla de slag mättar bättre än ovanstående produkter.

Ät proteinrikt – protein mättar mer än övriga näringsämnen sett till mängden energi det bidrar med. Det hjälper dessutom till att både bygga och bevara muskelmassan vilket definitivt gynnar formen. Nopp, det krävs inte mycken mängd av proteinpuddingar eller kvarg med doft, smak och färg av hittepå för att lyckas med det. De innehåller protein -BRA, men det är i stort sett det enda som gör dem värda att peta i sig (ok, ofta väldigt goda, det kan vara ett skäl till) Kött (gärna vilt), fisk, fågel. ägg, naturella magra mejeriprodukter, böner, linser, naturella nötter och fröer är goda och näringsrika exempel på proteinkällor väl värda att peta i sig.

Rör på sej- tappet i energiförbrukning som sker pga mindre kropp att hasa runt på kompenserar vi enkelt genom att öka den fysiska aktiviteten. Hoppa, dansa gör vad du vill men vad du än gör – sitt inte så förtvivlat still!

Träna styrka- mer muskler ökar energiförbrukningen i vila. Du kan alltså (OBS! bör inte) sitta still och förbruka mer energi än vad du gör med mindre muskelmassa på kroppen. Det skiljer i jättejättemycket men en starkare kropp är inte bara fysiskt starkare, den som använder sin kropp, är fysiskt aktiv på alla tänkbara sätt – är mer nöjd med den! Jepp, det finns studier som visar att det är så. Och vem är förvånad? Den kropp som gör som vi vill, som orkar mer, den tenderar vi att älska mer oavsett hur den ser ut. Vinn Vinn!

Sov, för  bövelen SOV! – när vi sover för lite, är trötta och mosiga så 1. Vi blir sugna på allt annat än broccoli, vi vill ha mer av fett, socker, salt och raffinerade kolhydrater. 2. Impulskontrollen suger. 3. Sover du för lite kommer kroppen lagra in mer fett och bygga mindre muskler än om du sovit som du borde.

FEM enkla åtgärder, därmed icke sagt att det är lätt. Verkligen inte! Att ändra på ett livsstilsmönster är sjukt mycket svårare än att gå all in pulverdiet i x-antal veckor.

Men Hallå Hej – bestående resultat måste väl ändå vara värt det? Eller skulle det kännas lättare med gröna drinkar hjulandes motsols med tarmsköljningar att se fram emot?

Mer om detta ämne med referenser och annat har Jacob Gudiol skrivit, läs hans böcker och läs hans artiklar!

/Carolin Helt, Int Lic PT

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.