Jordnötssmör vs. annat…

Oj, vad folk har kul åt att man smaskar i sig jordnötssmör i tid och otid. Men på samma gång blir folk lite nyfikna,ibland ngt irriterade… vad är det som är så speciellt?

Det är så jädrans gott!

Och eftersom jag anser att det man stoppar in i foderluckan även ska ha en bra funktion så har jag valt jordnötssmör som min last. Och! Mätt och belåten utan en enda skuldkänsla! Jag vet, och jag ser sååå många som inte har någon aning om vad och hur mycket kalorier de stoppar i sig. Av någon konstig anledning så glömmer folk bort de kalorier de dricker. Drycker av olika slag räknas liksom inte.

Därför tänkte jag lägga upp en lite ” jordnötssmör VS annat lista” så blir det mer tydligt och mycket enklare att göra ett smart & gott val! Jag har valt typiska mått på ett mellanmål eller ngt som bara slinker ner i förbifarten. Det är alltså inte 100g mot 100g utan val av mellanmål mot val av mellanmål.

I min värld slutar denna match 4-0 till jordnötssmöret (fastän jag älskar kanelbullar!!)

Match nr 1
2 matskedar jordnötssmör: 177 kcal, 7,2 g protein, 6,5 g kolhydrater och 15 g fett
VS. 1 st kanelbulle: 161 kcal, 3 g protein, 22,5 g kolhydrater och 6 g fett

Match nr 2
2 matskedar jordnötssmör: 177 kcal, 7,2 g protein, 6,5 g kolhydrater och 15 g fett
VS. 1 bit bröd, limpa, med smör och ost: 192 kcal, 8 g protein, 14 g kolhydrater och 11 g fett

Match nr 3
2 matskedar jordnötssmör: 177 kcal, 7,2 g protein, 6,5 g kolhydrater och 15 g fett
VS. Ett glas, 3 dl läsk: 126 kcal, 0 g protein, 31,8 g kolhydrater och 0 g fett

Match nr 4
2 msk jordnötssmör: 177 kcal, 7,2 g protein och 6,5 g kolhydrater
VS. 100g choklad: 540 kcal, 6,3 g protein, 57 g kolhydrater och 32 g fett

Som ni ser så är sammansättningen (protein, bra kvalité på kolhydrater och bra fett) rätt bra i just jordnötssmör. Ska jag nu äta något så ska jag se till att ha nytta av det!

Många reagerar nog på hög fetthalt, men slappna av, du behöver fett! Äter du fett så förbränner du fett. Och titta inte bara på innehållet av kalorier. Det kan ju tyckas att en bit limpa med smör och ost ser helt ok ut men det är skillnad på vilka kolhydrater det är och än större skillnad på vilket sorts fett det är.

Sen kommer en mycket, mycket viktig detalj!
Mättnadskänslan! Jag blir mätt av 2 msk jordnötssmör, vilket betyder att jag inte behöver eller blir sugen på annan skitmat. Hamnar du i ”mack, läsk och bullträsket” så lär du stanna där ett tag, utan att bli riktigt mätt och alltid ett sug efter mer.

Ja, för mig är valet enkelt Men jag vet också… Kalorier in, kalorier ut. Men jag är skapt till att röra på mig så därför ser jag till att göra det. Ett framgångsrecept faktiskt! Prova!!

Hörs!
Lisa Kaptein Kvist, på väg mot burken… ( med jordnötssmör)

Kommentarsfunktionen är avstängd.