Jag säljer inte motivation.

Är det något jag kan bli orimligt trött på så är det allt detta tugg om motivation – ”Vart har den tagit vägen? Jag hittar inte den inte , den var ju här nyss..” ”Det gick ju så bra sen tappade jag motivationen” frågor och påståenden likt dessa samt detta ständiga letande efter någon att slänga ansvaret för sitt nya, bättre ”jag” på..

Vet ni, det finns två olika former av motivation –

  1. Den yttre motivationen– den som drivs av vad andra säger, sånt som tjötrövar som jag mässar eller peppmuppars käcka tillrop, löpsedlarnas varningar för än den ena och än den andra ”dolda” sjukdomen, den motivation som drivs av tydliga prestations- eller utseendemål. Det är den typen av motivation som folk springer runt och letar efter, den som gör att diverse superdieter och mirakelmetoder blir så populära. Det här är den typ av motivation som får en att börja, men inte tusan är den som får en att fortsätta. Att börja är en förutsättning men vad bättre vore än att söka efter, eller rättare – HÅLLA UT och genom fortsatt arbete finna….
  2. Den inre motivationen – den motivationen som inte styrs av kortsiktiga prestations- eller utseendemål. Det är den typ av motivation som gör att en fortsätter och gör som föresatt utan att känna efter så förtvivlat. Man gör det för att man vet att man mår så fantastiskt bra av det och att ens liv skulle bli fattigare utan det. Allt som oftast ser man fram emot det, njuter av det i stunden men det som är det avgörande är att man vet vad det ger i långa loppet. Den som har hittat den inre motivationen har jobbat sig till den, ty den går inte att köpa på annat sätt än med egen ansträngning och hårt arbete. En ansträngning och ett arbete som måste hänga i långt mycket längre än vad den yttre och flyktiga motivationen mäktar med.

Jag har förmånen att ha fått följa och vara en liten del på vägen, för väldans många människor som hitta sin inre motivation. Sån lycka både för dom och för mig – jag behöver inte vara en tjötröv och dom har hittat sin bästa coach ever, nämligen sig själva.

Jag säljer inte motivation – den får man snällt jobba sig till själv..

//Carolin Helt, Int Lic PT ständigt motiverad pga ohejdad vana

Kommentarsfunktionen är avstängd.