Jag, en förfärlig människa…

Jag är en förfärlig människa med rutten människosyn ty jag tror nämligen att de allra flesta människor är kapabla till mer än vad de själva inser..

Och om de mot förmodan inte är det får de se till att vara kapabla att vara nöjda med resultaten de får av de ansträngningar de gör, anser jag. Gott nog och ingen anledning till missnöje.

I mitt yrke träffar man dock på många som är missnöjda med sig själva. ”Missnöjd”, lite trist känsla det där.
Många är de som vill förändras. Ibland händer det dock (rätt ofta faktiskt) att villigheten att förändra inte finns där. Man vill fortsätta som man alltid gjort.
Det är då det blir lite meckigt, ty det är sjukt svårt att få annat resultat än man alltid har fått då liksom.
Inte nog med att det blir meckigt för dom att få de där resultaten de vill ha, de utan den självinsikten blir dessutom allt som oftast förfärligt kränkta och jag, jag är ju en förfärlig människa som påpekat att stavgång, zumba eller body pump till förbannelse inte kommer ge dom det de efterlyser. Trots att de tycker det är roligt. Jag vill verkligen inte hindra nån från att ha roligt och det är alltid bra att folk rör på sig, men det är bra att ha insikt om varför man gör saker.
De där kränkta är mest de som jag aldrig möter IRL. På instagram och Facebook finns de i särklass mest kränkta och det beror främst på vad de själva läser in i det jag skriver, inte vad jag faktiskt har förmedlat.
Är man av den lättkränkta sorten har man dessutom rätt bristfälligt sinne för humor och då är det extra lätt att dra på sig offerkoftan på både sin egen och andras vägnar. Måste klia nåt förtvivlat.

Dom jag träffar i verkliga livet brukar förstå bättre. Mitt mantra – Träna hårt håll käften, funkar nämligen för alla.

Det gäller bara att få den tränande att begripa att träna lite hårdare än vad just dom tränat förut, inte hur hårt de tränar jämfört med andra.

Tror det är där de flesta fattar fel.

För många år sen hade jag en PTklient med tydligt mål att bli starkare. Härligt! Kruxet var att hon ville nå målet utan att få träningsvärk. Hon hatade träningsvärk,fick det lätt och ville verkligen inte få det igen.
Jag kan väl säga att hon nådde målet men jag höll väl inte orderbeskrivning riktigt.
Hon insåg dock rätt fort att om hon skulle nå sitt mål om en starkare kropp var hon tvungen att anstränga sig mer än vad hon tidigare gjort. Hon lärde sig till och med att tycka om träningsvärk då hon, intelligent kvinna som hon är, begrep att det bara är en liten biprodukt som kommer med träningsresultat.
Vet faktiskt inte vilket som var den största vinsten för henne- stark kropp eller insikten att nivån insatsen påverkar resultatet.

Ibland händer det dock att jag måste bromsa någon. Bromsa på det sättet att de måste träna lite mindre, lite lugnare. Bara för att ha kraft nog kunna träna riktigt hårt.
Allt för många tränar som tokar i slaskzonen. Den zon som är jobbig, jajamän. Men som inte riktigt når de verkliga höjderna. Den höjd som krävs för att öka sina kapaciteter.
De där människorna är nästan svårast att skrämma vett i. Men de är inte så lättkränkta, det är bra.

Min hemska olat, min ruttna människosyn, dvs den att jag tror att de flesta klarar av mer än vad de tror, den har när jag tänker efter, alltid visat sig stämma.

Aldrig har det hänt att någon sagt- ”det där jag just gjorde klarade jag inte av”

Nä, det har aldrig hänt faktiskt. Dels pga av den insikten samt att jag är för gammal för några större personlighetsförändringar, gör att ni får stå ut med de här påhoppen även fortsättningsvis. Ja, eller välja att inte läsa det jag vräker ur mig i tid och otid.

Bör kanske tillägga att ovanstående text främst riktar sig till kvinnor. Baserat på mina erfarenheter är det främst vi som inte riktigt begriper vår kapacitet och främst vi som går runt och är missnöjda över våra kroppar. Skaver texten lite även för dig som man? Då gäller den för dig också.

Ber om ursäkter för all denna ”jag”form som dagens text bjuder på, men jag är på egovecka och navelskådning ingår i upplägget en så vecka.

HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic Pt och förmodligen fortsatt förfärlig för all framtid..

Kommentarsfunktionen är avstängd.