Intervaller! Guds gåva till mänskligheten??

Alla kan utföra dem! Vi är alla i olika fysisk status men alla kan hitta sin intervallform. Intervaller kommer göra underverk för dig! För hjärnan, för hjärtat och du kommer äntligen få resultat av din träning! Nu är det bara att starta…

Att bli riktigt andfådd utan att jaga ihjäl sig gör bland annat att hjärnans kopplingsmönster går snabbare. Man har sett att vissa delar av hjärnan till och med växer vilket man inte visste tidigare. Framföralllt när vi blir äldre…

På denna belastning, som du då kanske inte är van vid (det är det som är grejen – att ”chocka” lite) gör att kroppen tänker ” va fasen! Nu måste jag agera här och tex få fram mer bränsle, stärka hjärtmuskeln mm”

Du börjar nu få fart på din förbränning, få mer energi, orkar ta i mer på träningen och vips! du är inne i den gooooda, goooda cirkeln! För att inte tala om hur mer kreativ du blir av denna träningsform!

Ja, detta är bara några av fördelarna med intervallträning.

Gillar du vad Carolin och jag skriver? Bra! Ge oss er röst för årets Social Media / Influencer

http://www.fitnessfestivalen.se

Hur gör man då? Jag tar ett par exempel från lite mindre tränade till er som vill utmana lite mer.

Till dig som inte tränat intervaller eller löpning innan. Nästan den viktigaste gruppen! För ni måste någon gång få känna det fantastiska med just intervaller!

Ni kan – gå en minut, luffsa (långsam löpning) en minut. varva detta ca 10 ggr och dagens pass är avklarat! För dig som inte kan springa – gör likadant på en cykel. Öka och minska motstånd – håll dig till en minut. Mål – Bli rejält svettig och andfådd.

Till dig som sprungit en del men kört fast. Utvecklingen har kanske avstannat men du känner dig sliten ändå. Grattis, du har varit i slaskzonen ett tag och harvat.

Ta dig ur, förändra tempot i din löpning! Spring upp för en backe, gå ner. Upprepa tills du är inte riktigt klarar en till – Lär dig älska motståndet!! Du kan också förändra under din vanliga löpslinga. Spurta mellan lyktstolparna varvat med att gå eller långsam löpning. Lägg intervallerna så de passar dig och gör dem jobbigare och längre efter hand. Mål – Din kropp ska få förändring genom ett mer varierat träningspass!

Sista tipset. Till dig med undanflykter kanske?Det halt, du vill skylla på vädret. Du vill löpträna men vill inte vara ute och du har kört hårt ett tag.

Här kommer ett kul tempopass på löpband. På ett löpband kan du inte sacka efter. Löpbandet sänker inte tempot själv inte…
– 3 x 3 minuter på ett tempo som är högre än ditt 5 km tempo (eller än ditt vanliga tempo)
– Jogga lugnt 2 minuter mellan varje intervall
För progression:
– Lägg till ytterligare 3×3 min var 14:e dag

Ja du, nu är det bara att bestämma sig. Man eller Mus? Vill du ha resultat eller inte? Det är helt upp till dig!


Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, ingen stor löpare (protesbärare) men en som älskar intervaller! Speciellt backar, skåning som jag är…

Kommentarsfunktionen är avstängd.