Internationella kaffedagen- En dag värd att fira!

Förra veckan var det Smågodisets Dag och om några dagar är det Kanelbullens Dag, jag bryr mig faktiskt inte om någon av dessa. Men idag hörni, idag har vi en dag värd att fira – Internationella Kaffe Dagen!!

Vi skandinaver dricker mest kaffe i hela världen. Vi verkar verkligen älska kaffe!Och det finns ju så många skäl till att dricka just kaffe– det är gott, uppiggande, det är en social dryck och vissa gör det bara för att kunna gå på toaletten 😉 Men är det hälsosamt? Jajamän!

Det finns en hel del forskning som tyder på att vi med gott samvete kan fortsätta att dricka det svarta guldet 😀

Det har visat sig att kaffekonsumtion kan motverka diverse sjukdomar som till exempel alzheimer och parkinson. Det är framförallt koffeinet i kaffet som ger dessa effekter då koffeinet sätter sig på cellens yta och blockerar adenosin, en nedbrytningsprodukt som alltid finns i kroppen. Enkelt uttryckt ökar mängden adenosin när vi har jobbat hårt och det gör oss trötta. Koffeinet sätter sig på en typ av nervceller i hjärnan som kontrollerar motorik och motivation och hämmar adenosinets effekter och vi blir fortsatt pigga och motiverade. Sjukt bra, eller hur!?

Kaffe tycks även motverka vissa typer av cancer, nu senast visar en studie att kaffekonsumtion kan skydda mot hudcancer. Där visar det sig att ju mer kaffe desto bättre. Men gällande andra sjukdomar gäller det att vara mer måttlig – 3-5 koppar om dagen kan motverka diabetes typ-2, astma, leverskador och hjärtsjukdomar. En studie från USA:s nationella cancerinstitut visar att de som drack 2-3koppar kaffe per dag levde längre än andra, oavsett om kaffet innehöll koffein eller ej. Kaffe innehåller bland annat antioxidanter som man tror har den hälsosamma inverkan på oss.

Men även solen har fläckar. För mycket av det goda kan orsaka ökat blodtryck. Den effekten brukar dock bara sitta i tillfälligt men för känsliga personer kan det vara en bra ide att undvika allt för mycket kaffe.

Givetvis snackar jag svart kaffe, utan socker och annat tjafs. Ty, kombinationen koffein och socker, som det ofta är i läsk och diverse kaffedrinkar kan öka risken för att drabbas av depression. För att inte tala om den ökade risken för övervikt. Svart kaffe it is!

Koffein som fettförbrännare var det nån som sa… Jodå, det tycks öka kroppens förmåga att bränna fett men då krävs det att man anstränger kroppen hårt för att det ska fungera. Sitta still och dricka kaffe ger inte den effekten, sorry 😉

Kaffe är ett av sex livsmedel som Naturskyddsföreningen rekommenderar att man bör till ekologiskt då kaffeplantagen besprutas med bekämpningsmedel som inte är godkända i Sverige och EU. Välj eko!

Kaffe är som sagt uppiggande och det är ju trevligt, pigg vill man ju va. Men dricker du massor av kaffe för att bli pigg är mitt heta tips att du kanske se över dina sömn-, mat- och träningsvanor istället…

Lagom mycket kaffe alltså. ”Lagom” är ett bra ord som borde tillämpas lite oftare kan jag tycka 😉

Läs mitt svar på Maratonbloggen tidigare i våras för mer info och länkar till studier.

//Carolin Helt, Int Lic PT och kaffedrickare, lagom mycket 365dagar om året

Kommentarsfunktionen är avstängd.