Inte okej…

40 procent av alla blivande mödrar i Sverige idag är överviktiga eller feta när de skrivs in på mödravården, läste jag i tidningen i morse. Jag blir så förebannad….

I början på 90-talet var den siffran 25 procent, det är alltså ett problem som ökat. För ett problem, det är det. Havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, för tidig förlossning och förlossningsskador är bara några av riskerna som ökar.

I och med att de blivande mödrarna är överviktiga eller feta redan då de skrivs in är det väl inte en allt för långsökt gissning att det är något de varit redan innan de blev gravida. Det medför hälsorisker att vara överviktig och fet även för den som inte är gravid och tittar vi på siffrorna för befolkningen i stort så är det 51 procent av oss som kvalar in i den kategorin.

Det som gör mig förbannad är trot eller ej,  inte att övervikten ökar. Det vill jag bara beklaga.

Det som gör mig förbannad är att –

trots de hälsorisker som övervikt och fetma för med sig så fortsätter vi att snacka om – UTSEENDE, ytlighet, vikthets, skuld och skam..

…det är inte okej om ni frågar mig.

Att prata övervikt i allmänhet och överviktiga gravida, är att beträda minerad mark. Om vi bara kunde ta och hantera det här med lite mindre drama och irrationella känslor, måhända på ett liiite mer faktabaserat sätt, så är jag övertygad om att vi skulle vända trenden.

”Fat but fit” är en myt.

Innan någon protesterar – Nä, vikten är inte det enda som påverkar hälsan men övervikt gynnar den sannerligen inte. Därmed inte sagt att trådsmal är något att eftertrakta för att uppnå några hälsofördelar.

Jag kunde verkligen inte bry mig mindre om hur folk ser ut.  Och jag önskar verkligen att alla oavsett färg, form, kön eller inte känner sig vackra, stolta och nöjda med sig själva. Skam, skuld och andra liknande skitkänslor har sällan, om ens någonsin för något gott med sig. Om alla bara kollektivt kunde ta och lägga av med det och börja hantera problemet övervikt som om det vore lika känslomässigt engagerande som ett benbrott, besvärligt men inte lika minerat område..

/Carolin Helt, Int Lic PT som innerligt hoppas att jag inte trampat på nån mina..

Kommentarsfunktionen är avstängd.