I landet Lagom är det inte mycket som är just lagom…

Det är ju väldigt populärt att fnysa åt det, typiskt svenskt och nåt vi kanske förknippar med Jantelagen. Men det är inte den formen av lagom jag vill belysa. Jag har tänkt en hel del här ser ni…

Någon kanske fnyser nu och tänker ”Vad kan hon om lagom? Hon är ju bara för mycket..” Ja, det kanske någon kan tycka men det handlar nog mest bara om att hen är lite för lite själv. Det skulle ju inte handla om Jante det här utan helt andra former av lagom som jag inte alls anser passa med den populära taggen #fucklagom. Tycker faktiskt att vi har alldeles för lite lagom i det här landet.

Jag tänker på det här med vad vi väljer att peta i oss. Det äär ju så poppis med olika dieter och vi svenskar är allt alldeles extra intresserade av det extrema när det kommer till just dieter.

LCHF, GI, Paleo, Raw food, AB0- metoden eller helt enkelt kosthållning där man väljer att utesluta i stort sett allt – glutenfritt, mjölkfritt, vegetariskt, vegan. Listan kan göras så sjukt lång att jag inte ens tänker fortsätta för jag tror ni fattar vart jag vill komma.

Inga eller snudd på inga kolhydrater om man äter LCHF. Inga baljväxter, mejeriprodukter eller spannmål om man äter Paleo, inget upphettat över 42grader om man väljer Rawfood, inget kött om man är vegetarian och inget som kommer från djurriket överhuvudtaget om man är vegan, inte ens honung är okej om man är riktigt hardcore. Vill man krångla till det på riktigt så lägger man in sin blodgrupp som ytterligare en variabel 😮

Ska man lyssna på alla argument som dess anhängare står för blir det inte mycket kvar att äta.

Dessutom är de ofta rätt aggressiva och det tycker jag talar för att de inte mår helt bra ändå..(själv är jag bara lite ilsk, dumhet har den effekten på mig)

Vi kanske inte måste utesluta precis alla källor till kolhydrater som en strikt LCHFare, utan helt enkelt bara välja bort dem som kommer från uppenbar skräpmat? Potatis, rotfrukter, baljerväxter och frukt innehåller ju trots allt en hel del annat som är bra för oss.

Det kanske inte måste vara strikt Paleo (äta som en stenåldersmänniska) som kommer frälsa oss heller. Baljväxter känns rätt korkat att plocka bort ur kosthållningen då det är en klimatmässig rätt schysst proteinkälla.

Äta råkost i all ära, som en Raw foodare gör, det borde vi alla göra lite mer men det är ändå så att viss näring blir mer lättåtkomlig för kroppen om maten är tillagad. Det är även lättare att mer av kokta morötter än av råa och kokta morötter tror jag faktiskt ingen har ätit sig varken sjuk eller fet på.

Att skippa gluten och mjölkprodukter är ett måste för den som är allergisk eller intolerant men nu är det trendigt för var och varannan att plocka bort det ur kosten. Jag är den förste att hoppa högt av glädje när folk slutar livnära sig på limpmacka och chokladmjölk (för övrigt den diet jag är uppfödd på, typ). Vi äter sjukt mycket bröd och pasta vilket tyder på att vi både är fantasilösa och lata. Men att utesluta allt som innehåller gluten och mjölk bara för att, verkar lite väl drastiskt. Speciellt om det ska ersättas med glutenfria ”hittepå”- produkter istället för näringsrik mat som är naturligt glutenfri (läs potatis, rotfrukter & baljväxter)  eller ersätta mjölken märkliga mjölkersättningar med skälet att det skulle vara ”onaturligt” för oss att dricka den.

Att äta mer vegetariskt mår all helt klart bra av att göra. Både människokroppen och planeten skulle tjäna på det, helt klart. Att trycka i sig mängder med animalier och skippa grönsakerna med argumentet att ”de innehåller ändå ingen näring numera” är dumt och dåligt påläst.  Men måste man gå all in och bli vegan för att uppnå den ultimata hälsan och vara den mest miljömedvetne och godhjärtade människan på jorden? Alltså, ursäkta franskan men jag är fan skeptisk…

Jag skulle nog i alla dessa fall vilja slå ett slag för LAGOM i alla dessa fall. Skippa den uppenbara skräpmaten, ät lagom mycket kolhydrater från näringsrika källor.

Basera matintaget på råvaror som är så lite processade det bara går men skippa för hela världen inte baljväxterna som har så mycket näring att bidra med (billigt är det också).

Ät frukt och grönsaker både råa och tillagade och variera sorterna, ät lagom av det mesta så blir både näringsintaget brett och eventuella besprutningsmedel och miljögifter får vi på så sätt i mindre doser av.

Dra ner på både gluten och mjölkprodukter om du vill, men gör det genom att äta mer näringsrik MAT och inte genom ”hittepå”produkter. Mer av rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker och vegetabiliska fettkällor och det är inte konstigt att man blir både piggare och mer ”fit” på kuppen.

Är det ”fit” man vill bli är det en rätt bra idé att äta proteinrikt. Det finns galet mycket vetenskap som visar detta. Men att för den saken skulle trycka i sig mängder med bacon och korvar som varit poppis inom vissa kretsar är galet har det visat sig. Och ärligt talat – är det egentligen någon som trott att bacon och korv är hälsokost? Oprocessat kött i lagom är dock inget som skada hälsan. Fågel, fisk, ägg och mjölkprodukter är andra finfina källor till protein.  (OBS! Jag snackar hälsan för människokroppen jag snackar inte djurrätt eller etik. Det är en helt annan diskussion. Don´t go militantvegan on me, please!) Och för tusan – glöm inte baljväxter, nötter, alger och insekter(!) Det sistnämnda lär komma stort framöver. Innan någon protesterar vill jag bara upplysa om att räkor är misstänkt likt insekter till utseendet.

På det stora hela skulle jag nog vilja säga att LAGOM är ett jäkligt bra ord när det kommer till hur man bör äta för att må sitt allra bästa och faktiskt vara i form året runt, år efter år. Lagom av allt och lagom mycket. Vad som är lagom för just dig? Är du inte där? Mår du inte ditt bästa och har inte formen du vill ha? Ja, då är du inte lagom heller…

Jag vill inte kopplas ihop med någon diet alls egentligen även om vissa tilltalar mig mer än andra men jag har ändå några bokstavskombinationer som jag gillar –

  • KISS – Keep It Simple Stupid. Krångla inte till det. Ät lagom av det mesta helt enkelt.
  • TIO- Ta Inte Om. Ät lagom mycket.
  • TIA- Ta Inte Alls. Viss typ av livsmedel är inte lämpligt att peta i sig. Matade vi giraffer med chips skulle vi förmodligen åka dit för djurmisshandel.
  • ÄNFS- Ät Naken Framför Spegeln. En oerhört aptitdämpande metod.

Ja, det var väl i stort sett allt jag hade att säga om lagom just i dag. Jag nämnde inte den där blodgruppsdieten speciellt mycket. Den är helt enkelt för tramsig att ödsla bokstäver och tid på i onödan. Trams- det räcker med det.

//Carolin Helt, Int Lic PT, kostrådgivare och eventuellt allt annat än lagom i mycket men klok som en bok och som ni märker helt fri från besvär av Jante 🙂

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.