Hur du än vänder och vrider på dig, söker din hjärna efter belöning

Mycket kul har jag läst men detta var mitt i prick från Jacob Gudiol
(Artikel från tyngre.se om socker/kokain och vårt belöningssystem)
”Jag vet inga studier på det men jag är också ganska säker på att du också hade sett en stor aktivering i samma område hos en person som sitter och skiter, men ingen skulle likställa det med att ta kokain så klart.
Det här området tänds helt enkelt när vi gör saker som vi tycker om. De tänds för att uppmuntra oss att i framtiden upprepa samma beteende igen. Belöningen är helt enkelt en viktig del i vårt inlärande.
Att därför endast sätta upp socker mot kokain eller liknande är givetvis extremt missledande”

Det är väldigt mycket skriverier just nu om hur livsfarlig viss mat är. För vissa kommer detta skapa ännu mer oreda och förvirring.
Mat/dryck kan börja bli farligt när vi konsumerar för stora mängder utav det. Det spelar stor roll vad det är och alltså ännu större roll i vilken mängd. Nog om detta.

Vår hjärna söker belöning för då mår vi bra. Därför kommer vi alltid göra saker, äta saker som får oss att må bra.
När vi triggar belöningssystemet så producerar hjärnan en substans som heter opiater. Opiater får oss att må bra, de får oss ibland att vilja ha mer…
Jepp, skrämmande liket opium, håller med! Detta ämne fungerar på samma sätt som opium men är naturligtvis inte så starkt och därmed inte lika beroendeframkallande. Obs, detta är väldigt enkelt förklarat. Men för sammanhanget så väljer jag att förklara så här.

För oss som tränar känner vi väl igen det här. Vi kan oftast inte vara utan vår träning. Vår träning triggar igång belöningssystemet och vi mår bra. Inte före passet alla gånger kanske men efter gott utfört arbete, wow! Det ”ruset” är just vad vi söker.
Människor med spelberoende känner igen sig. De som känner att de inte kan kontrollera sitt matintag känner nog igen sig jättemycket.

Vad göra…?
Sunt förnuft!
Träna har alltid varit hälsosamt och ja!!! Vi kan träna varje dag utan att det blir tokigt. Men med sunt förnuft, som med allt.
Träning kan bli ett bra substitut till er som söker något annat som belönar istället för socker, alkohol eller vad det nu än må vara. Återigen, vi kommer alltid sträva efter belöning så välj det som gynnar dig.

Jag är inte smartare än vad du är. Så ta en funderare på varför du gör som du gör. Ser du kanske ett mönster? Känner du igen dig på ”fel” ställe?

Fett kombinerat med socker är det godaste hjärnan vet. Det triggar igång belöningssystemet så det står härlig till. Efter en pizza, som i vissa fall innehåller över 1000 kcal, vill vi ha mer! Inte mer pizza kanske men gärna socker, chockad eller läsk.
Kan verka konstigt men belöningssystemet har fest! Vi vill ha mer!

Vad göra…?
Ät inte skitmat! Ät inte mat som triggar igång något du inte vill ha eller kan kontrollera. Bara för att testa, ät ett par ägg, som mest innehåller protein och en del fett. Testa hur sötsugen du blir av detta.
Mat som triggar är då först och främst socker. Men du dör inte av socker! men består större delen av ditt energiintag av socker så har vi nog ett problem. Fett ger massor av energi. Fett i sig själv triggar inte så väldigt mycket men fett (som sagt) ihopa med socker kan bli väldigt väldigt tokigt…

Carolin har skrivit om det ett par gånger. Ni behöver inte räkna kalorier, det enda ni behöver göra är att undvika skitmat!

Vad göra? Och hur välja…?
Ät bara mat om växt upp ut jorden (utan att ha genomgått någon process eller liknande) tillsammans med den mat som haft en mamma eller en pappa.
Enkelt va?

Måste bryta, ätdax! Ägg och ett äpple!
Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, expert på belöning!

Kommentarsfunktionen är avstängd.