Hoverboard ”Självbalanserande bräda på hjul” – but why?

Såg på nyheterna igår – det varnas för den nya farliga leksaken. En bräda man står på. Den rör på sig. Man ramlar av. Man slår sig. Riktigt illa om man har otur. Själv har jag lite andra tankar om nya prylen…

Vill inte verka bakåtsträvande eller vara nån Partypooper men – Hallå?! Behöver vi verkligen ytterligare ett redskap som får oss att inte röra på kroppen?Vad hände med skateboard? Kickbike? Blev det för jobbigt? Cykel någon? Bygga kojor? Leka med kottar? Typ 3000spänn bara för att stå, kan man ju också fundera över.
Nån kanske tycker att det är väl fint att ungdomen kommer ut i friska luften iallafall och inte bara sitter inne med surfplattan. Jomenvisst, men har vi inte börjar anpassa oss lite väl mycket till den ohälsosamma normen då kan jag tycka.
Inte hälsohetsar vi ihjäl våra barn i alla fall.

WHO rekommenderar att barn utövar medelintensiv till intensiv aktivitet minst 60 minuter om dagen. I en stor studie som gjorts på 1 000 svenska fyraåringar kom bara 30 procent av barnen upp i den mängden.

Nedanstående fanns att läsa i GP härom dagen-

De nya barnsjukdomarna
Diabetes typ 2. Enligt Staffan Mårild drabbas 4-5 göteborgsbarn årligen av diabetes typ 2, som tidigare betraktats som en ålderssjukdom. Barndiabetesfonden beskriver det som ett resultat av stillasittande och fetma, vilket gör kroppen för stor för att insulinet ska räcka till. Mellan 2008 och 2009 diagnostiserades över 5000 amerikanska barn med diabetes typ 2.

Benskörhet. Forskare ser stora risker för att barn som rör på sig för lite kommer drabbas av benskörhet i ung ålder, kanske så låg som 30 år.
Psykisk ohälsa. Allt fler barn söker hjälp för psykisk ohälsa. Enligt Sahlgrenskas årsrapport ökade remisserna till barn- och ungdomspsykiatrin med 30 procent under 2015.
Fetma. Runt 3 procent av svenska barn har fetma, en sjukdom som medför risker för bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Vårdguiden betonar vikten av att ta tag i viktproblemen i låg ålder då barn som är överviktiga ofta fortsätter vara det som vuxna, och ju yngre man är när man drabbas av fetma, desto större är risken för framtida sjukdomar.

En studie som nyligen presenterades av  United European Gastroenterology 1 av 3 europeiskt barn är alltså överviktig eller till och med fet. Det har kanske inget med en självgående bräda på hjul att göra men lägg till den och den ökade inaktiviteten till de rent av förfärliga kostvanor som vi överfört till den yngre generationen. Det lär bli svårt att få nån omvårdnad på äldre dar hörni fortsätter det så här är det vi som får vårda dem på hemmet…

Bilden nedan har jag snott från Träna Styrka.

matvanor barn
Det är dags att göra nåt åt miljön, då menar jag inte skog och hav (det behövs iofs också) jag menar den skräpmatmiljö inaktivitetshetsande miljö vi befinner oss i. Att beskatta skräpmaten lite extra vore kanske god idé precis som alkohol och tobak beskattas. Varningstext på förpackningar och varför inte förbjuda reklam för skiten. Jag är vanligtvis emot förbud och för det egna ansvaret men det verkar ju inte funka speciellt väl i detta fall. Se dig om i vilken livsmedelsbutik, mack eller tidningskiosk som helst – Hur ser utbudet ut och hur presenteras det? För den som har en tendens att överäta skräpmat är det sannerligen inte lätt att inte bli lockad.

Numer hittar man choklad bland mensskydd,  det dubbelexponeras friskt med skräpet och varför, VARFÖR tror ni att lösgodiset är placerat precis innan kassorna och Varför, VARFÖR är godishyllorna ofta placerade i barnvänlig höjd?

Vi krattar inte direkt manegen med omsorg för de små liven – vi krattar för en framtid fylld med diverse ”välfärdssjukdomar”, ett helt orimligt ord btw..

Emma Frans Doktor i medicinsk epidemiologi, föreslår idag på expressen.se att vi kanske skulle sälja godis, chips och läsk i separata butiker och föreslår alltså något så ”kontroversiellt som matbutiker som säljer mat”. Alltså, jag är PÅ!

Politiker, livsmedelsproducenter, handlare, alla vi vuxna individer som trot eller ej har en hel del makt som konsumenter, föräldrar och medmänniskor  – dags att samtliga tar och skärper till sig och det är NU! Upp på barrikaderna för mer RÖRELSE och mindre skräpmat!

 

Sådärja, nu har jag fått rasa lite igen…tja, det var väl i stort sett allt jag ville ha sagt för dagen. Och nej, jag har inga egna barn och inga bonusbarn i ålder där det tjatas om en egen liten självbalanserande bräda på hjul, så – JA, det är lätt för mig att tycka ovanstående och komma med pekpinnar 😉

//Carolin Helt, Int Lic PT och kostrådgivare #piskapekpinnarpersonligapåhopp

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.