Hör ni tjejer, kvinnor och gamla tanter -varför så rädda för att bli ”stora”?

Jag vet inte hur ofta jag får höra av de inte så purunga och/eller kvinnliga medlemmarna på gymet att ”jag vill ju inte bygga muskler eller så men vill bli starkare” och jag ”Ba öh? Hur tänkte du nu” ….

Det är väl kanske så att man har en inre bild av hur en som bygger muskler ser ut och det kan man inte riktigt identifiera sig med. Sanningen är ju den att det vi som inte är direkt purunga gör bland vikterna är att hindra förfallet. Har vi tur, eller rättare, jobbar hårt och är måna om att äta bra så kan vi faktiskt lägga på oss lite muskelmassa och därmed bli starkare.

ALLA borde styrketräna. Verkligen. På riktigt. De allra flesta som tränar på gym idag gör det inte för att bli störst och starkast utan för att bli bättre på något annat. Ibland kan det betyda att helt enkelt kunna ha ett fortsatt aktivt liv och göra allt det där vi tycker är riktigt kul. Är vi fortfarande relativt unga så gäller det att passa på och bygga upp kroppen så mycket det bara går så att vi har nåt att ta av när det stora raset sätter in.

En av de främsta orsakerna till ohälsa för äldre är förändringar i rörelseapparaten, alltså muskler, benstomme och leder. Minskad muskelmassa leder till minskad styrka vilket leder till vardagliga sysslor blir svårare att genomföra, man blir mer inaktiv vilket i sin tur ger en drastiskt försämrad livskvalitet.

Att styrketräna kan alltså bidra till en förbättrad livskvalitet och förbättrad hälsa även när vi är riktigt gamla.

Mellan ca 20-80 års ålder tappar vi i snitt 40 procent av befintlig muskelmassa. Det stora raset sker mellan 50- 80år, då kan hela 30 procent gå förlorat.

1procent per år!? Det handlar alltså inte så mycket om att träna och äta för att  ”bygga stora muskler” utan snarare att göra sitt bästa för att förhindra förfallet.

Nu snackar vi inte hundratals repetitioner med låga vikter, man blir nämligen inte speciellt stark av att lyfta lätt. Använd istället vikter som gör det möjligt att lyfta/pressa 8-12reps max 15 om du är en riktig klenfis till att börja med. Det är DET som är styrketräning. För den som till äventyrs inte känner att det här är aktuell information pga att man är typ purung eller i närheten av det, så kan jag bara säga – PASSA PÅ!! Träna styrka för tusan! Se till att bygga upp kroppen medans tid är så att du har råd att förlora en del när du blir äldre.

”Men jag vill inte bli så där stor” sa nån och pekade med förfäran på mig (?!) häromsistens. Hade det inte varit för den förfärade blicken så hade jag blivit stolt som en tupp eller ja, höna i alla fall. Alltså, jag är ju ingen bodybuilder precis, bara en hyfsat stark tant. Kommentaren fälldes av en medelålders kvinna med enorma vader (enligt henne själv). Hon hade precis tagit klivet över tröskeln på gymet och var rädd för att musklerna skulle kasta sig över henne. Jag förklarade på mitt alltid lika pedagogiska sätt att –

  1. Ingen risk, du är för gammal.
  2. Jag har tränat styrketräning i drygt 20år och värre eller bättre än så här hade det inte blivit
  3. Det där du nyper i på vaden din, det är inte muskler- fett vännen, det är fett.

Vi pratade lite vidare om det där och jag var tvungen att fråga att om hon nu mot alla odds skulle lyckas lägga på sig mer muskler än önskat och bli ”stor” pga av det, skulle det vara så förfärligt? Vadan denna rädsla för att ta plats, på ett bra sätt? Ja, för att vara stark kan väl inte vara nåt dåligt?  Svaret var att ”vara liten och nätt” var något som man som kvinna är uppvuxen med att vilja vara. Är inte det lite tragiskt ändå?

Jag begriper verkligen inte varför kvinnor i största allmänhet så förtvivlat gärna vill vara små.

Men i och för sig, hade jag fått den där kommentaren (följt av den blicken) när jag var 20 år, ja då hade den landat väldigt illa. Jag var inte riktigt klar över vem jag var och ville också vara så liten jag bara kunde. Men sen växte jag upp, tog reda på vem jag ville vara på riktigt, nämligen mig själv och jag är ingen liten kvinna. Inte på nåt sätt. Nu är jag så stor och stark som jag jobbat hårt för att bli.

”Stor och stark” eller  ”liten och klen”?  Valet borde vara lätt, eller rättare – tungt, fortsatt jäkligt tungt. För träna styrketräning, det är nåt ALLA har sjukt goda skäl till att ägna sig åt..

Ja, jag har skrivit om detta mången gång förut men i dag är det Internationella Kvinnodagen och jag tyckte det var väl värt att repetera..

HEPPÅER!

 

//Carolin Helt, Int Lic PT, stor och stark eller jaja, jobbar hårt på att förhindra förfallet i alla fall. Här på bild i mitt ytterst glamorösa källargym…

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.