Handsvett betyder inte att du inte klarar av det!

Ingen har någonsin tagit det första steget mot att lösa ett svårt problem i sitt liv med en skön känsla i kroppen. Låter du dina beslut styras av att allt ska vara mysigt så är jag ledsen att berätta för dig att du då inte kommer så långt.

Jag vet inte hur många gånger jag stått där, i gymmet och smyglyssnat på folk. På motionärerna som är där ofta, de som väljer att lyfta samma vikter (oftast väldigt lätta då) många, många gånger och gnäller över uteblivet resultat.
Lika ofta har jag lyssnat på människor som tar kontakt med mig som pt för att de inte kommer någonstans, de får inget resultat. Gemensamt i den sistnämnda gruppen är att de alla tycker att styrketräning inte ger dem något. De blir inte svettiga, de känner att kroppen, som de såååå gärna vill forma, inte svarar på träningen.
Gemensamt med båda grupperna är – De tar inte i! Troligtvis äter de åt helvete fel också men det kan jag ju bara spekulera i gällande dem jag smyglyssnat på i gymmet.

Vi har ofta pratat om det i podden och nu säger jag det igen!

Styrketräning gör man inte för att förbränna.

Styrketräning gör man inte för att svettas! Man kan, såklart, om man tar i och det kan ju vara en god ide´
Styrketräning gör man för att forma och stärka kroppen. Styrketräning gör man för att förbättra kroppshållningen, kanske för att förbereda sig för en utmaning längre fram eller vad det nu kan vara. Ja, detta var bara några av de tusen goda anledningarna till att styrketräna!

Oavsett anledning så måste man ta i så kroppen fattar att ”va fasen händer här”? Det ska vara så tungt att kroppen får en utmaning för att förstå att den måste förbereda sig och bygga på lite till. Kroppen är ju smart, den vill ju du ska klara nästa utmaning.

Ställ dit nu frågan varför du går och styrketränar. Är du där för att fördriva tiden, för att sen säga till dina bekanta ”oh, jag har minsann tränat idag” eller för att du mår så vansinningt bra av de lätta vikterna så fortsätt med det.

Fortsätt du också som trots all fakta som finns och allt vi skriver om fortfarande tror att lätta vikter och många repetitioner ger lååånga slanka muskler.
Ett litet tips till er – Titta på hur dina föräldrar ser ut, er genetik spelar roll. Titta gärna också på en anatomi karta – där ser du hur muskeln har sitt ursprung och fäste vilket betyder att hur gärna du än vill inte kan ändra detta.


Är du skadad och fått rehab program av tex en sjukgymnast så gäller inte denna text dig. Du är i goda händer och har säkert fått bra hjälp som är specialiserat till dig – håll dig då till detta.

Ja, i vanlig ordning handlar dagens tex om att ta i. Jag brukar skriva om mentalt dravel och det är faktiskt likadant där. Känner du att det är jobbigt, pulsen höjs och du får handvett inför en utmaning – KÖR!!! Det är då det händer min vän! Våga! och gör allt för att träna upp ditt mod!

Det är nämligen igen skillnad mot ett lyft i din personliga utveckling eller ett lyft i gymmet. Båda kräver mod och båda ger handsvett.


Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, tränar efter mina förutsättningar och ser handsvett som ett bränsle!

Kommentarsfunktionen är avstängd.