Hälsosamma råd får folk att må dåligt…eh, va?

Satte morgonkaffet i vrångstrupen i går när jag bläddrade i SvD. De lyfter upp det förfärliga hotet mot folkhälsan igen – ”Wellnessyndromet” Ni vet, det där att vi bryr oss för mycket om att må bra..

Jag vet inte om det kanske framförallt är ett storstadsproblem men i min värld är det inte människors överdrivna hälsointresse som är ett problem. Inte ens jag som jobbar på gym dagarna i ända omges av folk som tagit det hälsosamma levernet till ohälsosamma nivåer.

Jag vet inte men jag tror inte att det stora antalet sjukskrivna, kort- eller långtids, är det på grund av att de tränar mycket och äter alldeles för hälsosam mat (vad det nu betyder). Jag har inga siffror på det, men jag är redo att satsa en slant på att de inte utgör någon majoritet direkt.

Men sen får jag en liten förklaring på vad de menar…tror jag.  ”Fixering vid hälsa leder till klasshat”  nedan är saxat från länkad artikel –

”En rapport sammanställd av Sweco för fem år sedan visar att landets högsta ohälsotal finns i Rinkeby och Kista. I Danderyds kommun, där Djursholm ingår, är medellivslängden högst i Sverige – 83,7 år – vilket kan jämföras med 79,5 år i det socialt och ekonomiskt mindre välmående Vårby gård.”

I Storbritannien är förhållandena än mer extrema. Där kan medellivslängden variera med upp till tio år beroende på var man bor. Det är de som bor i fattigare områden som förväntas dö i yngre år. Det är de med lägst inkomst som tränar minst. Det visar en studie från förra året, framtagen av The Economist. Medan den femtedel av befolkningen som tjänar mest hade ökat sitt tränande med 50 procent de senaste tio åren, hade gruppen med lägst inkomst minskat sitt tränande med en tredjedel.”

Det handlar egentligen inte om att de som tränar och äter hälsosamt mår dåligt utan om att det blir en större skillnad mot de som inte gör det. Någon uttryckte det ”Det ryms inte längre så mycket mellan ”fit” och ”fet”. Och jag undrar fortfarande i vilken värld jag lever i, för jag känner inte igen mig i det där 😮

Men vad vill man egentligen göra åt problemet? Sluta uppmana folk att äta hälsosamt?

Vi äter sjukt mycket skräpmat i det här landet. Ska vi äta mer av det? Enligt en undersökning som Riksmaten gjorde 2010 såg det ut enligt nedan med våra matvanor –

 • 83 procent får i sig för lite frukt och grönt
 • 70 procent äter för lite fisk
 • 88 procent äter för lite fullkorn
 • 70 procent äter för lite fibrer
 • 70 procent äter för mycket salt
 • Unga har sämre matvanor än äldre

Nu har ju dessa siffror några år på nacken men att det skett några revolutionerande förändringar kan vi nog inte räkna med…

Sluta uppmana folk att röra på sig? När vi sitter ner 60% av vår vakna tid?

Känns det som rimligt ur folkhälsosynpunkt att sluta sprida vikten av fysisk aktivitet när det faktum att fysisk inaktivitet är orsaken till –

 • Vart 5:e fall av hjärt-kärlsjukdom
 • Vart 10:e fall av stroke
 • Vart 7:e fall av diabetes typ 2
 • Vart 7:e fall av tjocktarmscancer
 • Vart 10:e fall av bröstcancer

Vad kan man göra för att människor i de utsatta grupperna ska få förbättrad hälsa? Inte förmedla budskap om att göra hälsosamma val? Och skulle de verkligen må bättre av att andra inte tränar och äter hälsosamt? Ska det ohälsosamma vara normen? Jag fattar verkligen inte vad man menar..

Och handlar ett aktivt liv verkligen om klass och ekonomiska förutsättningar? Alltså, jag vet inte jag men när kostade det en enda spänn att lägga in lite armhävningar, knäböj och utfall i vardagen? Eller springa upp och ner för trappan därhemma i stället för att ta hissen? Till och med burpees är ju för tusan helt gratis. Kostar bara vilja.

Det blir ett så konstigt feltänk och felfokus att jag blir ilsk på riktigt. Det finns så mycket att säga om detta men jag måste nog sluta nu. Lär återkomma i ämnet för det finns så många vinklar på detta ämne. Går ut och lyfter nåt tungt i stället och låter mig smittas av wellnessyndromet.. kanske gör en och annan helt kostnadsfri burpee också när jag ändå håller på.

// Carolin Helt Int Lic PT och hälsoivrare…inte hetsare

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.