Hallå Hej!! Det är inte bara träning som gör en pigg och stark..

Nu är det hög tid att fixa sommarformen, formen som kanske aldrig riktigt funnits där eller som fanns där en kort stund där i början på förra semestern men som liksom förvann med rosévin och grillkvällar under nämna semester. Få är de som säger att de ”bantar” men många är de som säger sig vilja bli ”piggare och starkare, sen gör det ju ingenting om man gick ner lite också”…

Med det yrke jag har så omges jag naturligt av många människor som är förändringsbenägna, oftast en motiverande, inspirerande och positiv miljö. Men ibland kan jag inte annat än förundras över att så många som i vanliga fall kan betecknas som intelligenta individer blir så korkade när det handlar om sina egna kroppar.

Man vill bli piggare, starkare, orka träna hårdare och javisst slipa bort några kilon runt magen kanske. Man lägger tid, engagemang och pengar på sin träning – väl investerat. Men sen tappar man fullständigt sansen när det kommer till födointaget.

Jag vill här och nu slå ännu ett slag för MAT. MAT på riktigt.

Det finns någon form av rädsla för att äta MAT. Ni vet lagad, varm mat. Kött, potatis och sås med varma grönsaker till typ. Okej, byt kött mot fisk, kyckling, ägg , bönor och linser. Byt potatis till ris eller rotfrukter  men ni fattar vad jag menar va? MAT.

Att äta två lagade mål mat om dagen verkar vara nåt oerhört svårt att få in i folks vardag. Man vill ha ”nåt lätt” på kvällen och trycker fil och flingor eller kvarg, kvarg verkar vara mirakelfödan för alla som vill trimma till sig. Inget fel på fil och flingor, inte ens macka måste det vara nåt fel på – men åt ni inte det nyss? Till frukost och till mellis? Två ynkapynka knäckebröd med lite Bregott på får du hela 1 kilo spenat på, kanske inte så gott till kaffet men ändå. Vad ger mest näring till den där kroppen som ville bli pigg och stark?

Kalorierna får man lätt i sig genom att tänka ”ska bara ha nåt lätt” men vet ni –

Lagad, varm mat mättar bättre. Mätt är inget farligt tillstånd. Lagad mat som omväxling till alla små frukostliknande nödprovianter, kommer bredda spektrat av näringsämnen och kanske kan det gör dig just piggare.

Att våga peta i sig en och annan potatis kan ge det raketbränsle som behövs för att kunna träna sig till en bättre form. Att äta proteinrik föda som kommer i annan form än ur kulört plastbytta, kan kanske bidra till att du får bättre lön för mödan och får en och annan muskel att växa till sig.

Och tänk va, att våga äta sig mätt på bra riktiga råvaror kan faktiskt vara tricket för att inte drabbas av det där våldsamma sötsuget. Att våga äta ordentlig lagad mat till både lunch och middag kanske till och med kan göra att du inte behöver småsnaska mellanmål i tid och otid. Du kanske blir helnöjd av lagad mat. Testa!

Att bara träna som en blådåre utan att fylla på kroppen med schysst näring är inget vinnande koncept. Knäckebröd har aldrig byggt en stark, pigg och vältrimmad kropp – riktig mat gör det däremot mest hela tiden. Och tänk- det kanske är det som är tricket för att faktiskt få ett resultat som håller så att en slipper göra om jobbet inför nästa sommar igen. Rätt schysst att vara pigg, stark och nöjd med kroppen med eller utan fluff liksom.

Tja, det var väl raset för dagen det – Ät MAT håll käften, liksom.

//Carolin Helt, Int Lic PT som tankar raketbränsle varje dag

Kommentarsfunktionen är avstängd.