Gör en playlist!

Viss musik kan få dig att klara av vad som helst! Prova!

Jag ska inte gå för djupt in på vad som händer i hjärnan men allt är träningsbart, det har jag skrivit om förr. Vi har en del av hjärnan (Amygdala) som står för det emotionella minnet. Vilket betyder att vi ibland, du har säkert råkat ut för det, handlar på ett speciellt vis utan att kanske inte riktigt veta varför. Ska ge ett exempel:
Du känner en doft av kanelbullar, blir varm i hela kroppen och tänker på din älskade mormor som kanske inte finns mer. Doften av kanelbullar får dig att minnas. Härliga minnen som ger sköna känslor.
Tyvärr är det likadan på andra hållet… Ska ge ett exempel på detta också:
Du möter någon på gatan som du bråkat med eller som kanske betett sig fel, enligt dig då. När du ser denna person går Amygdala igång och du fylls av obehagliga känslor. Du minns ju…Detta kan bli så stort att det kanske förstör din dag till och med. Om du inte är medveten och övar bort det så klart!

Vad har då detta med en playlist att göra…? Jo, viss musik, upp till dig vilken, främjar bland annat din kreativa del av hjärnan. Du blir nu mycket mer på hugget, kommer med fler idéer och blir mer lösningsfokuserad. Detta kan du då förbereda och öva in! Du kan egentligen skapa en playlist till vilket tillstånd du än önskar.
Detta är inget nytt under solen om du tänker efter. Romantisk musik får dig att… Ha ha. Nu ska vi inte prata om sånt ”fjoll” utan nu ska vi prestera! Nu ska vi komma till skott!

Gör så här: (playlist för kreativitet och problemlösning)
Välj ett par låtar, gärna så många att du inte behöver lyssna på samma om och om igen. Det får gärna vara instrumental musik. Detta för att du inte ska gå igång eller störas av någon textrad. Din hjärna kan ibland, omedvetet, analysera detta men nu ska du ju vara fokuserad på det du vill lösa och inget annat.
Nu är det dax att börja träna. Ja, allt är träningsbart! Sätt på din playlist, välj att ta en promenad, löprunda eller bara sitt ensam någonstans. Välj ett problem som du vet är lätt att lösa. Det kan faktiskt vara ett problem som redan är löst. Detta är ju bara träning. Träning för att skapa en trigger till din hjärna att börja ”problemlösa” så fort du känner igen denna musik. Hjärnan kopplar ihop musiken med att saker går att lösa. Problemlösandet går igång!
Hur länge du behöver öva innan det sköter sig självt är individuellt men tänk så oslagbart när det funkar!! Inte så svårt heller kan jag tycka.

Du har det inom dig, du ska bara plocka fram det! Tänk dig att du har en verktygslåda, som du tar fram då du önskar. Du vill ha ett visst tillstånd – du väljer ditt verktyg, din playlist!

Så, nu sätter du igång! Sök låtar och börja träna
Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, med dagens ” Kapteins lösningsorienterade mentala dravel”

Kommentarsfunktionen är avstängd.