Gå upp i vikt utan att behöva äta skräpmat- så här gör du

Det finns ju faktiskt de som vi gå upp i vikt. Det är egentligen lika lätt eller svårt som att gå ner i vikt. De som behöver lägga på sig några kilon får sällan några sympatier från omgivningen dock.

”Vill du gå upp i vikt?! Mäh?! Det är väl bara att äta mer då människa!” Ungefär så mycket förståelse brukar den som vill gå upp i vikt få..

Fick höra följande härom dagen av en som sökt hjälp hos dietist för att komma till rätta med sin undervikt och orkeslöshet.
”Ät chips, choklad, godis, kakor och bullar” ? Öh va? Det där var ju ett sjukt enkelt råd att ge, med betoning på sjukt. Vad kan man säga – det finns bra och mindre bra dietister precis som i alla andra yrkesgrupper. Vissa håller sig uppdaterade andra harvar kvar i gamla hjulspår.
Visst innehåller skräpmat mycket kcal men knappast någon näring som den energilöse efterlyste.
Ät chips och choklad, ja visst men om det sker på bekostnad av för lite riktigt bra näringstät och energität mat då tycker jag att man är fel ute.

Nyttig mat är inte per automatik kalorisnål.

Det finns så mycket bra och riktigt energirika råvaror att fylla matsedeln med för den som vill gå upp i vikt utan att behöva trycka i sig skräpmat i tid och otid.

 • Nötter och fröer
  Jordnöt-, mandel- och cashewnötsmör
  Torkad frukt som russin, dadlar och fikon
  Honung
  Avokado
  Olivolja, rapsolja
  Turkisk & grekisk yoghurt
  Välj fullfettsprodukter i mejeridisken och var inte rädd för varken grädde eller smör, det är mycket energi vi vill åt 😉

Ät grönsaker och frukt men se även till att öka energiinnehållet genom att hälla olivolja på salladen eller toppa med nötter/frön, lägg till någon näve nötter till fruktstunden. Jordnötssmör, då menar jag den sort som är gjort på enbart jordnötter och lite salt, funkar till i princip allt. Funkar att äta rätt ur burken också.
Ät gärna mat med olika smaker och konsistens. Tänk lite buffé, plockmat, tapas, det är klart mycket lättare att äta mer om inte allt smakar likadant.
För den som vill gå upp i vikt är mellanmål en riktigt bra idé.
Att äta riktigt stora måltider kan vara svårt men energirika mellanmål är rätt lätt att klämma in.

Här passar alla populära rawfoodbollar in. De är ju i stort sett gjorda på nötter, fröer och torkad frukt. Gott enkelt, fullt med nyttigheter och energi.

Att gå upp i vikt handlar om att få i sig mer energi än vad man gör av med och det kan som sagt vara lika svårt som motsatsen. Att fortsätta äta när man är nöjd är lika svårt som att sluta äta när man inte är det. Gå runt onödigt mätt för jämnan är lika obehagligt som att gå runt lite småhungrig. Det är bara det att färre lider av det förstnämnda problemet.

Men man måste alltså inte gå all in skräpmat (även om det finns utrymme även för det) för att gå upp i vikt. Nyttiga, näringsrika, goda och energirika alternativ att så att säga ”energipimpa” födointaget med finns det rätt gott om?

Må väl eller – #ätMathållkäften

//Carolin Helt, Int Lic PT & Kostrådgivare med förkärlek till bra MAT

Kommentarsfunktionen är avstängd.