Får jag varna för och presentera Hans!

Jag har skrivit om Hans tidigare. Men eftersom jag dagligen får presentera honom för mina klienter så kommer här lite till.
Hans är en liten man som sitter i en liten del av din hjärna som heter Amygdala. Amygdala har en viktigt funktion i hjärnans emotionella nätverk och spelar stor roll i vilka beslut du tar

Här sitter han, Hans. Han sitter vid sitt lilla skrivbord, eller rättare sagt vid sitt lilla kontrollbord. Där har han en mikrofon och lite olika knappar som kan användas för att påverka dina beslut och dina känslor. Har ni den bilden klar framför er? Bra, då kör vi!

Tänk dig nu att du har ett litet fint område kring dig där du trivs väldigt bra. Detta område ska vi nu kalla den bekväma zonen. Här har du det bra och mysigt. Här behöver du inte ta tag i obehagliga saker och här behöver du inte anstränga dig! Skönt va?!

Eller…?

Till den bekväma zonen går dina drömmar för att dö!!

Om du inte behöver anstränga dig eller ta det där lite obekväma samtalet eller varför inte ändra en rutin du har. En rutin som som du haft i många år. En rutin om är såå bekväm men den har ju faktiskt inte tagit dig någon vart. Inte framåt i alla fall.
Om du då inte förändrar, om du inte tar i, hur går det för dig då tror du? Tror du att du blir starkare i gymmet då? Tror du att du får det där efterlängtade jobbet? Tror du då att du klarar den där tuffa utbildningen? Knappast va?

Då går vi tillbaka till Hans. Han finns där, i din hjärna, för att skydda dig mot fara, så klart, men han kommer också göra allt för att du inte ska våga, för att du inte ska lyckas. Han kommer hindra dig att ens ska gå i närheten av kanten av den bekväma zonen. Han använder sin lilla mikron, sin knappar för att kalla tillbaka dig. In i värmen, in i tryggheten…

Tänk dig att du har för avsikt att börja löpträna. Men vad händer? Hans tar mikrofonen och berättar att du faktiskt lite trött.

NEJ det är du inte!! Det är Hans verk!

Hans fortsätter – du är säkert piggare i morgon. Du behöver ju vila.

Be Hans hålla käften ett tag! Låt inte Hans ta dina beslut! Låt inte Hans hindra din framgång!

Tänk dig nu att du har ett viktigt möte, eller ett lite obekvämt samtal som du måste ta tag i. Då börjar han igen, Hans. Han trycker på de där knapparna och du börja känna obehag. Du kanske till och med vänder tillbaka, in i den bekväma zonen igen och ingeting blir gjort.
Skulle du ändå gå mot kanten, ta dig ut ur zonen, ja då går larmet! Hans trycker på ännu fler knappar, larmet går högljutt och du börjar nu bli rejält nervös, handsvett och kanske få panik tankar. Våga stå emot här. Våga ta dig vidare!

Det du känner här är mjölksyra, mental mjölksyra. Klarar du av detta, tränar dig att tåla mjölksyra så blir du starkare, precis som i gymmet. Då utvecklas du. Det vill du väl, eller hur?!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist som lånat figuren/metaforen Hans från min förebild Johannes Hansen, mental rådgivare och föreläsare. (lyssna på honom ni med)

Kommentarsfunktionen är avstängd.