EXTREM? Ja tack, gärna!

”Det får inte bli extremt” sägs det allt som oftast när träning av den fysiska lekamen kommer på tal.

I och med att motsatsordet är ”genomsnittlig” eller ”normal” och då varken det genomsnittliga eller normala av i dag är speciellt sunt och hälsosamt så – WHY NOT?

Dessutom- de allra allra flesta som hyser oro över att drabbas av ett extremt sunt leverne, de är inte ens i närheten.

I maj 2020 publicerade GIH en studie som visar att 64% av Sveriges män är överviktiga eller feta och 44% av oss kvinnor.

Enligt en tidigare studie de gjort är 46% av svenskarna dessutom i hälsovådligt dålig kondition. Finfina fakta.

Högst tveksamt om det blivit nån markant förbättring.

 

”Man måste ju njuta lite också” säger nån annan lite efterblivet och jag undrar när blev njutning och ett liv som frekvent tränande, varandras motsatser?

Vem ÄR det som inte finner träning som en njutning?

Konstig fråga, tycker nog en och annan, men ser ni, nånstans finns det alltid en njutning.

  • Antingen i den spända förväntan eller rentav snudd på ångest inför ett pass.
  • Eller  i det faktiska utövandet, ja att anstränga sig kan vara en njutning.
  • Och för att inte tala om det enorma njutning som uppstår när man genomfört det man föresatt sig, ja man kanske till och med lyckats med nåt man trott var icke görbart.

Tänker vidare på att 8 av 10 svenska barn inte kommer upp till den rekommenderade miniminivån på 60min pulshöjande aktivitet om dagen.

Extremt DUMT men tyvärr normalt för 80% av ungarna uppenbarligen, och frågan är hur mycket livsnjutning de stackarna kommer förlora.

Men låt oss prata mer om #träningshets och #hälsohets eller kanske till och med #vikthets pga det verkar ju vara ett akut problem det här med att folk tränar och månar om sin hälsa och därmed gör vad de kan för att inte gå upp i vikt bara pga åren går. Extremt rent av.

Ja, fram för fler som predikar långsamhetens lov och vikten av att pimpla rosé i motljus, unna sig  allsköns skitmat och bara vara och duga som man är.

Lägg gärna till att ständigt ifrågasätta de som väljer att göra annorlunda. Sätta en sjukdoms-/ diagnosstämpel i pannan på de som numera är i minoritet. Extremt, usch och tvi vale.

Ja, gör det.

Det tror jag är tricket.

FÖRLÅT! Jag använder mig självfallet av tvärtomspråket i det kursiva ovan.  Det vore väl ändå EXTREMT korkat om någon tänkte så?

För varför inte vara ett extremt gott exempel? Ja, var det och njut av livet både längre och intensivare.

Heppåer!

 

/Carolin Helt, Int Lic PT och extremt välmående..

Kommentarsfunktionen är avstängd.