Ergonomi – arbetets lag…

Ordet ergonomi kommer från grekiskans ”ergo” – arbete och ”nomos” – lag. Definitionen på ordet brukar lyda – ”Vetenskapen om en optimering av samspelet mellan människan och miljön enligt principen att anpassa arbetet till människan” Hur kan man anpassa arbetet efter människan? Rätt lätt egentligen..

Kroppen är gjort för rörelse! Ni har hört det förr och nu fick ni det igen. Det kan inte nog betonas. Ett arbete som innebär alltför mycket stillasittande är inte bra.punkt. Det spelar ingen roll hur ergonomisk stol och handledsskydd du än har. Sitt inte still längre än en timme i stöten. Pausa, hämta kaffe, gå på toa, gör några knäböj eller burpees för tusan!

Jag var på studiebesök på en träindustri för några år sen. De som arbetade med att kvalitetskontrollera stockarna jobbade treskift. De tittade på stockar som passerade utanför en stor fönsterruta, de hade speglar så att de såg alla vinklar och två dataskärmar som visade typ röntgenbilder på stocken. Flicksnärtan som hade skiftet när vi var på besök, satt i en vilstolsliknande skapelse. Med svankstöd, nackstöd som liksom fixerade hela huvudet, stöd för benen och armar och handleder. Det enda hon rörde på var lång- och pekfinger. 8 timmar om dagen. Treskift. En helt perfekt arbetsmiljö, om du är förlamad från halsen och ner. Det var hon inte och ingen annan heller på företaget, än i alla fall Man hade förmodligen anlitat ergonomen från helvetet, eller i alla fall från 90-talet. Eller det kanske är samma sak 😮

5 miljoner människor dör i förtid varje år som en följd av en allt för stillasittande tillvaro. Drygt 95 000 i veckan! Hade ett virus tagit kål på så många hade vi ju drabbats av panik, krävt vaccinationer och tvångsisolering av drabbade, typ så..

Dessa förfärliga siffror har jag plockat från den förträffliga boken ”Hälsa på recept”.  

Jag hoppas den där tjejen bytt jobb eller att företaget tagit sitt förnuft till fånga och slängt ut den där vilstolen. Finns inget svankstöd i världen som kan rädda ryggen bättre än att vi använder vårt eget svankstöd – bålmuskulaturen. Finns inget bättre än att faktiskt göra just det vi är ämnade för – röra på kroppen.

Men visst finns det saker att tänka på om man har ett jobb där man tvingas vara rätt stillasittande eller stillastående. Många har kontorsjobb och kan inte hoppa runt och göra burpees med jämna mellanrum som jag kan.

  • Bra belysning. Mörker tröttar. Tänk på det på morgonkvisten, levande ljus kan ju va mysigt men inte tusan piggnar man till..
  • Undvik att få solljus rakt i ansiktet eller bänkande skärmar. Det där med solljus känns väl inte som en överhängande risk just nu men vänta bara, snart kommer sommar och sol..
  • Variation av arbetsställningar. RÖR PÅ KROPPEN!
  • Övre delen av skärmen ska vara i strax underögonhöjd.
  • Placera skärmen ca 70cm ifrån dig.
  • Axlarna ska vara avslappnade. Öronen är axlarnas främsta fiende – håll avståndet!
  • Huvudet ska vara ovanför skuldrorna. Ingen gamnacke alltså.
  • Ordentligt stöd för hela underarmen.
  • 90 graders vinkel i armbågen.
  • Ett stadigt stöd för fötterna. Korsa inte benen! Det hämmar blodcirkulationen ännu mer..
  • Arbeta stående. Jepp, släng ut stolen eller ställ den i alla fall i ett hörn.
  • Arbeta med fel hand. Öhh…kräver övning märker jag
  • Ta pauser! Gärna någon form av fysisk aktivitet. RÖR PÅ KROPPEN!!
  • Stretcha. Framförallt nacke och bröstmuskler. Bröstmusklerna blir lätt förkortade då vi arbetar så mycket med armarna framför kroppen. Jobba på att får axlarna bakåt neråt. Fram med tuttarna helt enkelt 😉

Jag hade förmånen att få föreläsa på ett företag igår. De hade redan fattat vitsen med att variera arbetsställningar. De som arbetar i produktionen växlar arbetsstationer och jobbar förmiddagen på en och eftermiddag på en annan. på sås ätt kan all personal alla moment. Företaget blir inte lika sårbart om någon blir sjuk och de anställda slipper alltför monotona arbetsuppgifter. Monotona arbetet sliter både fysiskt och psykiskt.

Alla på kontoret har höj- och sänkbart skrivbord och man har verkligen krattat manegen för att de inte ska drabbas av värkande ryggar och nackar – tyvärr behövde de dock påminnas om att faktiskt utnyttja alla de möjligheter de har.

Nu är det fixat och jag hoppas att ALLA står upp och arbetar idag. Stabila i bålen och med axlarna långt ifrån öronen samt gör pausövningarna regelbundet 😉

//Carolin Helt, Int Lic PT som mer än gärna hetsar till fysisk aktivitet VARJE dag, flera gånger om dagens dessutom 😀

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.