En förlorare har en ursäkt. En vinnare har en plan, en plan B

Ibland skiter det sig så är det bara. Då har man två val. En väldigt dålig – en ej fungerande och dålig ursäkt. Det andra valet är en ny plan.
Det bästa hade varit att alltid ha en plan, en plan  B. Då hade du haft en bra utrustning för att lyckas. Men det är ju klart, det är ju helt upp till dig…

Jag vet inte varför vår hjärna är funtad så men snabbt, blixtsnabbt, så fort man stött på patrull eller något skitit sig så har hjärnan en ursäkt. Oftast går den ursäkten ut på att hitta en syndabock. Eftersom jag inte är någon hjärnforskare så antar jag att detta är någon form av överlevnadsinstinkt. Men vet du? att skylla på någon eller något har aldrig fungerat så träna bort det urusla beteendet.

Väx upp, skaffa din en plan på hur du ska göra och sätt igång direkt. Skriv gärna ner så det blir extra tydligt för din hjärna. Den blir så mycket lättare att hitta lösningar då.
Sen kommer det viktiga, skaffa dig en plan B. Inte för att du ska misslyckas utan för att denna plan kanske kommer att hjälpa dig. Om det skiter sig vill säga. Lägg alltså inte all fokus här.
En plan B kommer att ge dig en trygghet. En trygghet att våga fortsätta. En trygghet att satsa. Du kommer ju att överleva trots allt, eller hur?

Låt oss ta ett exempel:
Du vill sätta igång din träning. Du vill hålla i den och du vill inte att det ska bli som det kanske blivit förr – att du hamnar i soffan med chipspåsen.

Då gäller det att ha en plan för hur det kommer att se ut. Fokusera på vad detta kommer att ge dig för vinst. Hitta känslan hur det känns när du verkligen har tränat.
Den känslan! Wow, den går inte upp mot något annat. Den är stark! så stark att troligtvis är det den som kommer få dig att kämpa vidare.

Men så kommer det… Förkylningen, stanna hemma för sjukt barn eller ett viktigt projekt eller resa med jobbet. Ett hinder!!
Normalt sett hade detta blivit din ursäkt att inte träna. Men inte nu längre! Du är ingen förlorare! För du har en plan B.
Att ge andra skulden här kommer inte att ge dig någonting. Har du en plan B, en lösning så kommer denna att ta dig ur ”krisen”
Lösning: Jobbet tog all din tid.
Plan B – be chefen dra är.. nej skämt och sido, kör ett kortare pass. 20 min hopp blandat med rygglyft, knäböj och bålstabilitetsövningar. Tar ingen plats och knappt ingen tid.

Nej, jag köper inte att du inte har 20 min. Blir det ändå din ursäkt – hej då, du är då en förlorare!

Nu tog jag bara upp en Plan B här men det är ju inte jag som ska göra jobbet till dig eller hur?
Ta någon minut, kanske i stillhet med en god kopp kaffe eller en långsam löprunda där du blir lite mer kreativ.
Då ska du få se, lösningar och massor av plan B:isar kommer dyka upp. Fram med papper och penna – skriv ner, för nu vet du, nu vet du hur du ska lyckas att komma framåt!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, en vinnare med massor av misstag men som haft en plan B och ändå kommit framåt 

Kommentarsfunktionen är avstängd.