Det viktigaste om träning i en enda mening?

”Om du fick säga det viktigaste gällande träning i en mening, vad skulle du säga då?” löd frågan när jag stod i all min nakenhet i omklädningsrummet häromdagen. ”Lätt”tänkte jag…

Gör det enkelt

Näe, inte ”gör det roligt” ty roligt är inte tricket pga inget är roligt alltid och det ska vi inte lura folk att tro.

 I ett land där 46%av den arbetsföra befolkningen har så dålig kondition att det riskerar att allvarligt påverka hälsan, måste vi sluta linda in orden – gört bara och få det gjort, roligt eller ej.

Många är också dom som konstaterar att de är i så dålig kondition att de inte kan ta sig till ett gym och börja träna pga de ”orkar inte”. Förutom att det är orimligt korkat pga man orkar inte pga man inte gör det och tvärtom, så är finns det en riktigt fin sak med att ha superdålig kondition – ”VA?!Nåt fint?  Är det möjligt?” tänker ni men jodå. Det fina är att det krävs så liten insats för att förändra en sunkig kondition till det bättre. Ja, för den som dragit på sig det otyget räcker det fint med att ta tag i de tillfällen till vardagsmotion som var dag bjuder på (notera ordvitsen, men vardag betyder att det ska göras var dag och inget vi behöver nån vilodag ifrån, ok?)

Så- gör det så enkelt att det blir gjort. Är promenader det som du enklast får gjort – gå då på promenader! Vill du inte vara utomhus – gör enkel cirkelträning hemma! Knäböj, utfall, armhävningar, upphopp, de livsfarliga burpeesarna som går att göra på så många sätt. Använd all den rika fantasi som finns för att hitta ursäkter till att låta bli, till att kombinera egna enkla upplägg, det finns inget rätt eller fel här-

 Hoppa, dansa, gör vad du vill men vad du än gör SITT INTE STILL!!

I alla fall inte hela tiden.

Många är dom som krånglar till Projekt Kroppen, sätter storslagna mål och detaljrika handlingsplaner som kräver optimala förutsättningar för att kunna genomföras. Så länge allt flyter på är alla glada men om så bara en enkel liten höstförkylning kommer och stör så faller allt, för kan man inte göra allt då duger inget. Så dumt, orimligt urbota korkat och dumt.

När vanan väl är etablerad, DÅ men först då, kan vi unna oss lyxen att krångla till det. Mer om det i ett annat inlägg…

 

//Carolin Helt Int Lic PT #tränaförfan

Kommentarsfunktionen är avstängd.