Det Mentala gymmet!

Då var han igång igen, min stora, stora favorit – Anders Hansen! Såg honom på tv i veckan. Hans bok Hjärnstark har jag rekommenderat många gånger och jag gör det igen. Måste bara få inspirera er lite av Anders kunskap.

Fysiskt aktivitet kopplar ihop hjärnans delar snabbare och får hela organet att fungera bättre. Här kunde jag ha slutat skriva för detta, tycker jag, är information så det räcker. Har jag träffa någon som vill fungera sämre – Nej! Har jag träffat någon som önskar att deras barn klarar sig sämre på tex mattelektionen – Nej!

Då fortsätter jag…

Om det fanns en tablett som skulle fixa att vår hjärna fungerade bättre så skulle vi inte tveka en sekund. Vi skulle köpa den direkt. Fysisk  aktivitet gör detsamma men här, här kommer latmasken in eller att det finns tidsbrist. Ett par av många korkade ursäkter. Jag undrar bara VARFÖR??!!

Det vi talar om här är att få upp pulsen rejält och svettas ca 3  gånger i veckan och gärna upp till 30-45 minuter. Men då talar vi om extremt mycket bättre funktion av vår hjärna. Vilket betyder att vill man börja på en lägre nivå, dvs färre minuter då, så är det en mycket god idé. Lägg märke till att jag skrev börja och att jag också skrev minuter. Det är så viktigt att pulsen går upp till vad jag kallar ”obekvämt” Lätt flåsig, lite svettig kan man säga. För vissa kan det vara ett par steg upp i en trappa.

Hjärnan börjar krympa vid ca 25-årsåldern men med konditionsträning kan man bromsa denna utveckling. Till och med vända den! Vilket då skulle betyda att kreativitet, vårt minne, planering framåt och att vår koncentration skulle förbättras.

Här kommer lite siffror från Anders Hansen:

Efter ett år hade, för en grupp som bara stretchat,  hjärnan minskat sin volym på minnescentrum med ca 1,4 procent, vilket tydligen är ett normalt åldrande.

Men för gruppen som (bara) promenerat hade samma område i hjärnan vuxit sig 2 procent större! Tyvärr yogisar där ute – Yoga är bra för mycket men inte för just detta.

Nu har vi, Carolin och jag, dizzat promenader som träningsform. Men i detta fall handlar i det kanske om var ska jag börja. Och vi pratar om funktion av hjärnan. Kan jag hitta en motionsform som passar mig så är jag ju igång. Från promenerad kan man ju faktiskt sen öka belastningen eller hur? Det blir lite som en mental uppgradering. Ni får ett ännu bättre resultat. Ni fungerar ännu bättre vilket kanske inte är så dumt?

Våra kära barn då?
Med träning 3 dagar i veckan där pulsen går upp till ganska ansträngade (svettning, lite flås i pratet) ger ökad inlärning, ökad stresstålighet och kreativitet.

Jag vet inte men om jag lyssnar på lärare, föräldrar och faktiskt också elever (träffar många sådan per dag) så är det just detta som är problemet! Men va fasen! Svaret är ju solklart! Det finns ju där, precis framför näsan! Lösningen! Lösningen vi alla vill ha! ALLTSÅ SLUTA DRA NER PÅ SKOLIDROTTEN!!

Om nu vissa tycker att det är svårt att motivera de små liven – kan detta bero på att lärarna inte tror på idéen då? Kan det vara så att idrottsläraren inte är inspirerande tillräckligt?  Jag vet att jag stack ut hakan rejält där men om en ”fabriksarbetare” inte skötte sitt jobb – morsning och good bye.

Sen föräldrar därute, näe ni ska inte komma undan här! Vad sänder ni för signaler hemma om träning? Jepp, det är ert ansvar! Lägg inte allt på de stackars lärarna! Barn gör inte som ni säger, barn gör som ni gör!

Långsiktigt träning leder till att hela hjärnan arbetar effektivare. Hjärnans olika lober blir bättre kopplade till varandra av långvarig och regelbunden träning. Man tänker helt enkelt snabbare.

Fysisk akrivitet på kort sikt skulle dessutom påverka koncentrationen avsevärt. 3-4 minuter skutt & hopp innan ett prov hade ökat koncetrationen så in i vassen! Skulle detta vara så svårt att genomföra…?

Mirakelkur mot stress & ångest

Aldrig förr har elever upplevt så mycket stress och ångest som nu. Den goda nyheten är att forskning visar att regelbunden fysksik konditionsträning har samma effekt som anti-depressiva läkemedel. Rena motgiftet mot stress kan man säga. Detta för att man tränar upp kroppens förmåga att sänka sina kortisolnivåer och stärker kroppens ångestmotor i amygdla (en del av hjärnan)

Är inte detta vad vi borde ge våra barn?

Ärligt talat – hur svårt kan det vara att ge dem det som kommer göra att de går friskare, lyckligare och med världens förutsättningar att hitta sin rätta väg i livet? Kostnad? Ett par bra skor. Vad jag vet så kostar ett dataspel betydligt mer.

Ett stort tack till överläkaren i psykiatri Anders Hansen som förklarar detta på ett väldigt inspirarande och enklet sätt. Läs! Lyssna på honom. Han dyker upp titt som tätt i media.

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, hjärnstark! Men som jobbar regelbundet med att motivera och inspirera mitt eget barn. Nix, det kommer inte av sig själv.

Kommentarsfunktionen är avstängd.