Det behöver inte alltid vara sportigt.

Ja, nu tror ni (som vet att jag haft en mansförkylning) att det satt sig på hjärnan. Ja, lite faktiskt men det tar jag upp längre ner i texten. Först ska vi prata om träningens effekter på hjärnan! En stor hyllning till Anders Hansens, överläkaren i psykiatri, bok Hjärnstark!

Mångas mål är att tappa fett. Mångas problem, det de gör fel, hör ihop med att de äter fel och för mycket. Därför börjar vi med lite historia.

För längesedan jagade vi vår föda. Vi fick därför den röresle som behövdes för att täcka upp vårt intag och lite till.  Idag har vi Linas matkasse… Vi behöver inte ens resa på röven och gå till affären! Observera att detta är ingen kritik till Linas eller någon annans matkasse! Vårt stora problem i vardagen är att vi inte rör på oss.

Boken Hjärnstark handlar om sååå mycket och jag  skulle kunna skriva hur mycket som helst men jag väljer bara en av de viktiga bitarna idag.

Det är ju lördag idag och min förhoppning är ju att ni också ska hinna ut och röra på, jaga er matkasse då. Vill ju inte ni ska lägga för mycket tid på att sitta still, he, he.

Alltså först och främst vill jag att ni inser kontrasterna. Idag är all mat tillgänglig, utan slit, utan jobb. Vi glömmer ibland bort detta och äter väldigt energirik mat för den smakar ju gott. Dummare än så är vi inte. Och så har det genom historien alltid varit. Energirik mat berättar för oss att vi behöver den och vi vill oftast ha mer. Frågan är – hoppade ni över rörelsemomentet?

Ut och jaga lite först! Det behöver inte vara sportigt, det behöver inte tävlas men ni behöver röra på er. Sluta gör det så himla bekvämt för er! Tror ni det va bekvämt för jägarna?

Om det hjälper er att hitta fler träningstillfällen eller att det hjälper er i ”livspusslet” Varsegod – kör då era matkassar men inte för att slippa röra på er!

Vidare upp i hjärnan… Träning påverkar hjärnan, mycket mer än vad många vet om. När vi då, förr, jagade så hade vi ett behov. Koncentrationen skärptes då vi rörde på oss. Vårt minne aktiverades. För överlevnad var detta viktigt. Då vi rör på oss, konditionsträning, stiger blodflödet i hjärnan med många %. Promenad hela 20%. Högre belasting med ännu mer. Tacka fasen att hjärnan fungerar bättre då! Du blir då alltså smartare, mer kvicktänkt och du kan prestera bättre!

Alltså motion behöver inte alltid vara sportigt utan det kan också handla om att bara fungera bättre. 4 minuter av fysisk aktivitet. Hopp, lek, mm för en 10-åring ökar koncentrationen avsevärt. Är detta något som hade hjälpt våra lärare kanske? Men framförallt – Det hade ju hjälpt våra barn. Hur svårt hade detta varit att genomföra?!

Låt oss nu säga att du har en viktig presentation att leverera. En enkel gissning- Vad tror du hade hjälpt för en bättre leverans?

Jag får ofta frågan ”har du hunnit träna nu innan föreläsningen? ” Ja, blir svaret. Ni betalar mig en stor summa och jag vill leverera”  Det handlar här inte om att vara sportig (fastän det är rätt coolt) Det handlar om att toppa prestationen!

Det finns så mycket mer att säga om detta men vill inte ta av er tid för fysisk aktivitet. Gäster ikväll? Ta en snabbis (ha, ha det skulle också funka) Men jag menar en snabb löprunda eller en riktigt rask promenad för er som av medicinska skäl inte klarar mer. Så blir kvällen och resten av dagen av lite högre kvalite.

Som om inte detta skulle räcka. Som jag skrev i tisdags, så stiger också motivationen när vi gör och rör på oss! Wips så hamnade vi i en god cirkel Endast genom en kort men intensiv fysisk aktivitet. Värt att prova?

Som faktiskt inte kostar någonting. Ja, tid  ja men du har 60 sekunder på en minut som alla andra!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, så fysiskt aktiv det går så här i slutet av en riktig mansfökylning men med massor av sekunder till förfogande 

Kommentarsfunktionen är avstängd.