Det är inte stressen i sig som skadar dig, det är bristen på återhämtning!

Nej, återhämtning behöver då inte vara soffhäng så för dig som hoppades att detta inlägg skulle förespråka lathet – lägg inte mer tid på denna text. Jo förresten, du kanske kan lära dig nått…?

Vissa behöver det. Vissa har kört så slut på sig att ren och skär vila, sömn är just vad som behövs. Men nu tänkte jag lägga fokus på det som händer innan. Dvs att du inte kör dig själv i botten.
Jag repeterar

Det är inte stressen som skadar dig, det är bristen på återhämtning! Återhämtning ska vara det du tycker är återhämtning. För väldigt många betyder det träning eller att vara ute. Ge alltså fan i att tjata på dem om att träna varje dag skulle vara farligt.
Lägg istället din energi på att ta reda på vad som är återhämtning för dig. Är du fortfarande tveksam över om det kan vara träning, högintensiv sådan – Läs Anders Hansens bok Hjärnstark.

Vad är det som är så gött med första ölen eller första glaset vin? Nix, jag tänker inte förespråka alkohol!! Jag vill bara förklara vad som händer i din hjärna. Det lugnar sig på kontoret kan man säga.

Samma effekt får du om du tex vandrar längst havet och njuter, springer intervaller i en backe, blir blir uppslukad av en bok eller vad det nu kan vara. Tänk dig att du drar ut kontakten en stund. Tro mig – där har du återhämtning, ett av de viktigaste svaren, verktygen för en hållbar hälsa!

Vi mår bra av att ha att göra. Vi mår rätt bra av lite stress men vi mår så otroligt bra om vi kombinerar detta med återhämtning.
Jag har under längre tid sysslat med att designa upp mitt liv just efter detta. Känner också att detta är ett utav mina kall inför framtiden – att hjälpa andra att göra detsamma. Hör gärna av dig ifall du är i behov av denna hjälp.

Hur svårt kan det vara egentligen?
Hur svårt får du det att vara?
Vad behöver du för att återhämta dig? Ett par timmar i stallet ibland djur, en rejäl runda i trädgården eller tunga knäböj?

Det är kanske det du ska göra under julledigheten? Fundera ut och testa dig fram vilken återhämtning som får dig att må som bäst.
Tro mig, det är inte chokladpraliner  i fåtöljen. Prova lite frisk luft! Det kan gå hur bra som helst. Ökar du sen tempot, belastningen så kommer du höra änglatrumpeter!!Helg är egentligen bara ett annat ord för mer tid för träning!


Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Pt, Föreläsare ”designer” och julälskare och återhämtningsproffs

Kommentarsfunktionen är avstängd.