”Det är inte det du äter mellan Jul och Nyår som räknas utan det du äter mellan Nyår och Jul”…

Ja, så brukar det lite lagom klämkäckt heta. En sanning med modifikation, för vet ni vad -ALLT räknas..

Kroppen struntar liksom fullständigt i om det vardag eller helg, den reagerar på exakt samma sätt när vi överäter. Ett par, tre dagar av övermåttligt ätande reglera kroppen utmärkt om vi återgår till våra vanliga sunda vanor efter det, men veckor av överskott på ”energi-in”-kontot sätter sina spår.

 

*7 av 10 svenskar upp 2kg eller mer under julen. Tillsammans lägger vi på oss hela 5 000 000kg under julhelgen..

För den som är hyfsat viktstabil går helgerna ofta obemärkt förbi men för den som redan har viktproblem kan det handla om en viktuppgång på 4-5kg. Kilon tenderar att hänga kvar, åtminstone en del av dom. De kilon som smyger på sig under årens gång hamnar ofta där de hamnar under julen, övriga storhelger och/eller semestern.

För det är ju lite så det verkar funka –

Vi går all in jul redan vid 1:a advent fram till Trettonhelgen med knäckkokning, glöggpimplande och peppakaksbakande med tindrande ljus och apelsiner i röda snören i bakgrunden #julmys.

Sen är det ”det NYA livet” som gäller. De stora planerna läggs och man går all in kvarg och proteinpuddingar i kulörta små burkar med doft, smak och färg av hittepå #minresaräknas #eatclean #fitness

Det funkar hyfsat fram till vabruari då glass plötsligt blivit bästa hostmedicinen.

Raskt följt av påsken då vi äter i stort sett samma saker som vid jul med då i form av kycklingar istället för tomtar. Men efter påsk då jäklars tar det minsann fart igen. Då drar man fram det stora artilleriet med detoxpaket, juicefastor, ”Kickstarta viktraset- 4kg på 2 veckor” Nu jäklars ska sommarformen fram! Och det powerwalkas så höftkulorna nästa far ur sina hålor.

Funkar fint fram till Midsommar för då ska det minsann passas på att unna sig att njuta, för det är man minsann värd så hårt som man slitit för att komma i den där formen som man rask ser till att tappa, sörplandes rosé i aldrig så vackert motljus med fötterna i högläge.

Förr än man vill ana kommer dock hösten och motivationen som dog i höjd med att midsommarstången restes, kommer smygande nästan lika säkert som de där förargliga volangerna runt midjan. Och vi är igång igen – FRAM MED KVARGEN!!

Ja, det där är ett fullkomligt normalt beteende. Normalt är sällan speciellt sunt numera.

Jag vet inte jag men jag tycker nog att det verkar vara väldigt mycket onödigt arbete för att i slutändan hamna på i snitt +0,5kg kroppsvikt varje år.

Skulle det inte kunna vara en smart idé att inte gå all in – all out hela tiden? Var lite mer lagom året om. Och slippa börja om och om och om igen..

Alla gör ju som bekant och helt uppenbarligen precis som alla själva vill.

För mer julmysiga tips, vänligen vänd er annorstädes… HEPPÅER!

 

/Carolin Helt, Int Lic PT #godjulhållkäften

 

*enligt SIFO-undersökning gjord 2013

Kommentarsfunktionen är avstängd.