Det är aldrig för tidigt att börja…

…träna alltså. Hur ofta hör man inte det omvända ”det är aldrig för sent att börja träna”? Det är i och för sig sant men HALLÅ – vad väntar folk på?

Väntar man på motivationen? Den är som tidigare sagt, en lynnig bitch som kommer och går som den vill och är inget att förlita sig på. Det är sen gammalt, det vet vi.

Väntar man på de optimala förutsättningarna? Alltså, då väntar man förgäves. Optimala omständigheter är en utopi som bara syns på Instagram, finns inte IRL.
”Jag tänkte egentligen ha börjat i höstas men då var det så mycket med jobbet och sen var det ju snart jul och då var det liksom ingen mening att börja och nu till våren, ja då ska jag ju åka bort under sportlovet och sen kommer ju påsken och ja, jag vet verkligen inte när jag ska kunna börjar träna faktiskt”

HALLÅ?! Vi snackar träning, ni vet springa en runda eller träna lite styrka en stund här och där- vi ska inte emigrera till främmande kontinent eller planet typ? Det är aldrig för tidigt att börja göra NÅGONTING. Någonting är ALLTID bättre än INGENTING.

Att börja träna måste inte betyda 3-5 pass i veckan á 90min, verkligen inte.
Enkla övningar hemma i vardagsrummet gjorda på 20min ett par gånger i veckan är betydligt mycket bättre än att skjuta fram träningsdebuten ännu längre fram i framtiden.

”Jag är rädd för att göra fel” sa en annan. Det största felet man kan göra är att inget göra. Det är betydligt fler som får fysiska (och psykiska också för den delen) krämpor pga att man inte gör nåt fysiskt än tvärtom.

Ta hjälp för tusan! Du struntar väl inte i att serva bilen bara för att du inte själv vet hur? De gym som inte erbjuder den kompetensen borde skämmas. (Läs detta btw)

”Jag tycker inte det är roligt” ja hörni, den har man ju hört till leda. Men hur himla roligt tror ni att det är att som 70+ inte kunna ta sig upp ur fåtöljen själv? Jag tror mig veta att de flesta som läser det här är över 22år och därmed alla drabbade av sarcopenia – muskelnedbrytning pga ålder, nåt vi alla och speciellet vi som närmar oss 50 eller redan nått den milstolpen, måste ta i beräkningen. Vi tränar för att hindra förfallet mina vänner..

Den som säger att det ”alltid är roligt att träna” den ljuger eller tränar för lite och/eller har aldrig tränat hårt nog.
”Rolit och rolit, grisar sa inte ha rolit” jag brukar citera Emils pappa i denna fråga, inte för att jag tycker att träning är tråkigt, inte heller för att avskräcka andra för träning, tvärtom! Men jag tror eller jag VET, för trot eller ej, jag var en gång en sån som inte tränade, att det finns dom som tror att träning inte är nåt för dom just pga att de inte tycker att det är ”rolit” och att de aldrig kan bli en sån som tränar. För alla som tränar tycker ju att det är så roligt jämt. Roligt och lätt och man tar hopsasteg till gymet varje gång. Och så är det ju inte. Inte alltid i alla fall. Men är man en sån som tränar gör man det ändå för någonstans på vägen är det ALLTID roligt.

  • Ibland har man en förväntan inför passet.
  • Ibland blir det roligt först när man är igång.
    Ibland är det känslan av välbehag som infinner sig efter passet som är det roliga.
    Och alla, ALLA tycker det är roligt när resultaten av träningen börjar komma, men det är inget man kan sitta och vänta sig till.

”Jag orkar verkligen inte”

att inte träna pga att man inte orkar är lika korkat som att inte äta pga att man är för hungrig.

Jag tränar ju som bekant en hel del själv. Jag tränar varje dag, ofta två pass och har jag det riktigt förspänt kan det till och med bli tre. Eftersom jag inte tränar inför någon tävling är många rätt oförstående och frågan ”Hur orkar du hålla på så där?”  får jag ofta.För mig känns frågan helt felställd ”Hur orkar du låta bli?” tänker jag. För det är ju pga att jag tränar som jag orkar.

Det är aldrig för sent att börja träna. Sant. Men varför vänta? Vänta på att bli piggare, gladare, friskare och starkare, längre än nödvändigt? Helt obegripligt om ni frågar mig.

/Carolin Helt, Int Lic PT och klok som en bok om jag får säga det själv.

PS. Aldrig för tidigt med reservation för den som har typ lunginflammation, är nyförlöst eller har brutit lårbenshalsen. Då tränar man mentalt eller för individen väääldigt anpassade övningar. Men det där begrep ni va?

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.