Dags att ta tag i livet?

Nu är tiden här! Nu ska det ske! Nu fylls fikarum och sociala medier med detoxmenyer och gröna smoothies. Morgonpromenaderna är långa och så raska att höftkulorna snudd på hoppar ur sina hålor. All in ska vi gå! Beach 2019- HERE WE COME! Härligt va? Eller..

Tillhör du månne de 38procent av svenska befolkningen som upptäckt att – jo, det som äts mellan jul och nyår räknas visst, trots alla budskap om motsatsen?

5miljoner kilo extra hasas det nämligen runt på av de som medgett att, jodå upp i vikt har vi gått även denna jul-och nyårshelg. Inte så konstigt kanske då firandet tenderar att börja redan i slutet på november.. Jag vill ogärna vara saltet i såret men kan ändå inte låta bli att undra – känns formen som unnandet pga ”det är bara jul en gång om året och det är man minsann värd” resulterat i, värd det? Om svaret är JA, så är det bara att gratulera. Om inte – tänk ett varv till för snart ser ni, då är semmelhelvetena här (redan här? fan oxå!) och de avlöses raskt av påskäggssäsongen.

Kanske har jag jobbat med det här för länge. Kanske är jag en surkärring. Kanske är jag en Träskallarnas Träskalle, en jobbig människa och en pain in the ass.  Ja, så kanske det är. Eller så önskar jag bara så förtvivlat gärna att alla de som vill och som försöker, med än det ena och än det andra bara för att raskt falla tillbaka till gamla inte så goda vanor – nån gång ska begripa att det handlar inte om att krångla till det så förtvivlat, utan om att göra det enkelt men att verkligen gÖra det och fortsätta med det. 

Att ”all in” inte betyder ”all out” inom x-antal veckor det här året också. 

Jag har ju liksom sett det, år efter år, hur samma individer jobbar med samma kilon- upp och ner. De vill ha ”snabba resultat” för att hålla sig motiverade. ”Funkade ju bra sist”. Fast  helt ärligt, sett över tid så kan det lätt konstateras att näe, det funkade kanske inte så bra pga utgångsformen tenderar att vara sämre för varje ny satsning och ”toppformen” ja, det blir bara eh..mindre toppig för varje gång det försöks att uppnå den. 

Hade det inte varit för att jag genom åren även fått uppleva så många bevis för att det faktiskt går, det går att få det här med vettig kosthållning och regelbunden träning, att bli en helt naturlig del av livet trots att man började i vuxen ålder, ja till och med i medelåldern, ja då hade jag nog gett upp det här yrket. Utbränd.

Men vet ni, de finns ju där och många är de. De som har börjat med att göra rimliga förändringar och som sen levlat upp. De upplever nu att den fysiska formen, den förbättras hela tiden! De jobbar inte med att få bort samma fettkilon som det unnat på sig om och om igen, de jobbar inte med att få tillbaka samma muskler som de soffmyst bort- de levlar upp! De gör det inte för nåt jäklars Beach 2019 eller whatever år det nu är. De gör det för att de är såna som tränar och gör det hårt- för att de gillart! Och de käkar på ett sånt sätt att de får fulla nyttan av träningen.

Det var inte en insikt de kom till pga x-antal veckor av detox och hysteriska promenader pga ett behov av att späka sig pga typ jul eller sommarsemester. 

Det är en insikt de fått genom att hänga i, även de dagar då motivationen lyst med sin frånvaro.

De har inte hängt upp sin motivation på någon annan, det har tagit sitt eget ansvar. Det har de lyckats med pga de vet att känslan efter att ha gjort enligt vad de beslutat sig för – är SÅ värt besväret.

Ja, jag kanske är en surkärring och en pain in the ass som upprepar samma budskap om och om igen. Ja, jag vet att det är svårare för somliga än vad det är för andra men receptet för att lyckas är det samma för alla- att hänga i.

Är du den som drivs av tydliga mål – sätt då upp ett realistiskt mål som är anpassat efter var du är i dag och vad du har för omständigheter runt dig. Sätt upp delmål som är så pass attraktiva för dig att du riktigt suktar efter att nå dem att de driver dig även de dagar då lusten lyser med sin frånvaro.

Eller så gör du helt enkelt  inte en så stor sak av det. Det är inte raketforskning. Ser du bara till att dricka gröna drinkar med smak av dy samtidigt som du utför regelbundna tarmsköljningar och hjular motsols när Mercurius står i retrograd -så kommer det lösa sig…

Skojar bara. Det handlar inte om ett stort beslut som ska tas – det handlar små sunda val du gör varje dag och alla räknas…

Unna* dig själv att detta är baske sig sista gången som det ska till att  ”ta tag i livet” – genom att se till att du aldrig mer släpper taget.

Heppåer!

/Carolin Helt, Int Lic PT och allas eder Stjärtsmärta

 

*Synonymer till unna –gärna låta få, förunna, låta behålla; unna sig kosta på sig, tillåta sig

Kommentarsfunktionen är avstängd.