Charmen med tarmen!

Hoppas ni såg inlägget på Tv 4 med Näringsfysiologen David Jonsson som skrivit den fantastiska boken Magsmart, om bakterier. Jag är expert på att nörda ner mig i saker och ting. Speciellt när jag ser logiken i det och därmed också svar på många, många frågor.

Därför har jag tänkt skriva ett par inlägg i rad om just detta. Inte så långa för det kan vara lite invecklat…

Du är bara 10% människa och 90% bakterier!

Gissa vem som styr din kropp?! Som sagt ska jag förklara så tydligt jag kan ett tag framöver men nu lite kort. Skulle man ta bort alla människor på jordklotet skulle bakterierna bara rycka på axlarna men skulle vi ta bort alla bakterier på jordklotet skulle mänskligheten dött ut på kuppen!

När bakterierna i din kropp bryter ner det du ätit, i tarmen, bildas olika ämnen, signalsubstanser mm som faktiskt kan bestämma om du är mätt, hungrig, stressad eller deprimerad. Och det är här det blir så himla intressant! Det är här det blir så viktigt hur din tarmflora ser ut. Det är där det händer…. dessutom är det du som bestämmer över detta genom vad du stoppar i dig för mat.

I Illustrerad Vetenskap läste jag för några dagar sedan om detsamma och tänkte dela med mig av följande:

 • Lider du av depression har du oftast en läckande tarm (de onda bakterierna har övertag)
 • Schizofreni – oftast en saknad av goda bakterier
 • Övervikt och Diabetes – saknar ofta fibrer som är avgörande för mättand och reaktioner på mättnad
 • Tjocktarmscancer – drabbade har ofta ätit mycket socker och söt kost
 • Ångest – Ofta lågt tillväxt av de goda bakterierna
 • Autism – Ofta tarmproblem och ofta avsaknad av vissa bakterier‹
 • Parkinson – Ofta fel uppsättning av bakterier
 • Naturligtvis är det mer som spelar roll men kan man, genom sin kost, påverka sin tarmbiota ( bakterieflora) och därmed minska riskerna att drabbas så tycker jag man ska satsa mycket på det! I studier har man tex sett att om man överför tarmbiota från en överviktig mus till en normalviktig mus har denne på väldigt kort tid blivit överviktig På samma sätt som om denne skulle käka skräpmat!

  Visst är det intressant??!!

  Tänkte inte skriva mer idag, inlägger blir bara så nördigt och långt då. Så stay toned så får du lära dig mer! Låt fighten börja mellan dina god och dina onda bakterier!!

  Hälsningar
  Lisa Kaptein Kvist –med stark tro på bakteriernas makt och med förhoppningsvis en stark tarmbiota!

Kommentarsfunktionen är avstängd.