Besatt eller rövhatt?

Sommar, sol, semester och svett – du söte så mycket av allt detta jag fått i år. Nu börjar dock semestrandet lida mot sitt slut och skulle vilja sammanfatta några av mina semesterfunderingar…

Jag älskar rutiner och de rutiner jag älskar allra mest tar jag givetvis med mig även under lediga dagar. Ja, jag levlar till och med upp dem en smula. 

  • Jag dricker mitt morgonkaffe med utsikt ännu lite längre till exempel, jag har ju liksom tid till det. Få har invändningar mot det. 
  • Jag tränar snäppet mer intensivt och fokuserat, jag har ju liksom tid till det. Några fler har invändningar och åsikter om det. 

Jag är van att få diverse namn och epitet slängda på mig och ska sanningen fram finner jag det rätt roande. 

”Besatt” har nyttjats frikostigt i år (igen)

”Synonymer till besatt

Besatt? Ja tack, gärna. Helst alltid och hela tiden! 

Alltså, jag kan vara född besatt. Jag har alltid haft något som uppfyllt mig, intresserat mig, gett mitt liv större mål och mening. Det är bara vad jag varit besatt av som har växlat. 

”Det där är inte normalt” sa nån

 

”normal

  1. bruklig, standard, ej avvikande, följer normen
  2. vanligt förekommande, ordinär, genomsnittlig”

 

FUCK NORMAL. Ty det som är normalt i dag är inte sunt. 

Inte heller roande eller attraktivt nånstans om ni frågar mig. 

Näe, tacka vet jag lagom.

”Lagom är ett svenskt ord med betydelsen ”varken för mycket eller för litet”, ”utan överdrift”, ”för ändamålet ’lämplig’ storlek, mängd, etc.[1]”

Jag älskar lagom. Jag kan lagom. Ty lagom är ett synnerligen subjektivt begrepp. Vad som är lagom för dig är kanske inte alls lagom för mig och vice versa.  Lagom ska på intet sätt förväxlas med ”normalt” snarare med optimalt-

”Ordet optimal, optimum eller optimerad, i betydelsen mest gynnsamma avpassning eller avvägning[6] av olika variabler, har betydelselikhet med lagom. Ibland åsyftar ordet optimal istället bästa möjliga värde på optimeringens målfunktion. Exempelvis är optimal effektivitet synonymt med maximalt möjlig effektivitet.”

Som ni kanske förstår så handlar texten ovan inte så förtvivlat mycket om mig själv egentligt.  Jag har visat mig vara oförsämrelig (det ordet finns inte att googla som de andra jag nämnt, jag fick uppfinna det själv). Min omgivning har gett upp, vikit hädan eller blivit som jag.  Nä förresten, det sistnämnda har aldrig hänt. Jag har i dessa fall bytt omgivning.

Att detta är en av mina semesterfunderingar beror på att det finns så många andra som inte släpper alla goda vanor till förmån för litervis med rosé i motljus var och varannan kväll (varför begränsa sig till kväll, det är väl semester dygnet runt?) och får höra av rövhattar* i sin omgivning, hur ”besatta” ”onormala” och kanske till  ”osunda” och saknar ”balans i livet”.

*Rövhatt En synonym för ’idiot’ eller ’skitstövel’.
Etymologi: När man skulle få in mediciner i anus på människor förr så användes en rövhatt, alltså en tratt som man tryckte in i anus och sedan lät man medicinen rinna eller åka ner.”

 

Vem känner att den fått mesta ut möjliga av sommaren och är optimalt laddad både fysiskt och mentalt när hösten och mörkret kommer smygande- rövhattarna eller de besatta?

 

Frågan är retoriskt, respons som inte är positivt laddad undanbedes.

Heppåer!

/Carolin Helt, Int Lic PT, som för övrigt förmodligen har haft den bästa semestern genom tiderna. Mer om det i kommande inlägg…

Kommentarsfunktionen är avstängd.