Bästa tänkbara återhämtning – Prioritera sömnen!

Jag har haft en helg ensam hemma. Ledig lördag dessutom. Det tillhör inte vanligheterna må jag säga. Vad har jag då gjort med all denna egentid? Givetvis har jag tränat. Läst en helt vanlig bok. Bilen har blivit nästan städad, inte lika mycket givetvis där. Men mest tid har faktiskt lagts på sömn…

Jag brukar säga att allt som är jobbigt är nyttigt, men det finns en och annan sak som inte är speciellt jobbigt men ändå rasande nyttigt – SÖMN tillhör den kategorin. Det går inte nog betona vikten av god nattsömn för att må sitt bästa och prestera på topp. Det pratas mycket om vilodagar, sådana där dagar då somliga anser att inte ens en promenad bör avnjutas. Jag har ju tagit upp det här ämnet förr och det var väl stort sett bara en vecka sen sist, men jag drar det igen omutifallatt någon missat poängen – Först och främst måste vi nog lära oss skillnaden mellan träning och motion. Motionera bör vi göra varje dag och träna hårt eller i alla fall hårdare flera gånger i veckan. Vila, det gör vi på nätterna ?

Långa semestrar och lata veckoslut i all ära men den viktigaste vilan vi kan få är dygnsvilan, den vila vi bör se till att få varje dygn – Nattsömnen.

Genom att sova tillräckligt mycket och allra helst sammanhängande varje natt, vilket för de allra flesta handlar om ca 7timmar, helst inte under 6timmar och inte mycket mer än 9, kommer vi få en hel radda med hälsofördelar.

  • Vi blir piggare. No shit Sherlock! Det där hänger alltså ihop! För den som alltid söker efter uppiggande piller och jox kan vi alltså rekommendera sömn ?
  • Vi får mer muskler. Vi får större valuta för vår investerade tid bland vikterna i gymet då det är under natten som våra tillväxthormoner utsöndras och reparerar våra ömma och hårt arbetande muskler.
  • Vi håller oss friskare! Under sömnen aktiveras vårt immunförsvar och när vi sover för lite, ja då blir vi lättare sjuka helt enkelt.
  • Vi hanterar stress bättre. Sömn är stressens absoluta antagonist. ”Men” säger någon ”jag sover så dåligt när jag är stressad” det är inget ovanligt, inte alls, men det är då den fysiska träningen kommer in. Träning ger både bättre sömnkvalitet och verkar stressreducerande. Men stick nu inte iväg och spring backintervaller sent på kvällarna i tron att ni sover bättre! Den typen av träning bör läggas ett antal timmar före sänggående…motsatt effekt uppnås lätt i annat fall.
  • Vi håller vikten bättre. Det kan vara lätt att tro att vi gör av med med mer energi om vi är vakna många timmar i stället för lite färre men inget kan vara mer fel. En kropp som inte får sova tillräckligt sparar på energin. Vi blir kort sagt mer inaktiva och snudd på lata när vi är trötta. Den träning som blir av bli mindre effektiv än om vi hade haft ett välfyllt sömnkonto. Dessutom kompenserar vi lätt med annat….
  • Vi äter nyttigare. Ty vi bli mindre benägna att äta skräpmat. När vi är trötta blir vi oftare sugna på just den typen av mat som är allra sämst för oss. ”Ojojoj, jag sov så illa i natt. I dag blir det en extra broccolibukett till trefikat” said none ever… Nä, sött och fett vill vi ha och kanske lite extra salt, när vi egentligen bara borde gå och lägga oss. Det är dessutom så illa att vår hormonella miljö gynnar fettinlagringen. Vill man hålla formen gör man rätt i att sova ?
  • Vi blir smartare. Det kanske knappast behöver tilläggas men vår inlärningsförmåga och koordination blir betydligt försämrat om vi inte sover tillräckligt och på topp när vi sover som vi ska.

Prioritera sömnen och bli en bättre version av dig själv helt enkelt ?

Hur många av er somnar alltid precis när ni vill och vaknar alltid av er själva utan hjälp av snarkande män, skrikande barn eller irriterande alarm? Om det liksom inte finns timmar nog, vad gör man då?

Jag kan meddela att jag inte alltid får till mina önskade 7-8timmar. Vad göra? Jo, man tar de tillfällen som bjuds och helt enkelt kompenserar efter bästa förmåga. Jag ser till att komma i säng tidigare någon kväll i vecka (försöker i alla fall) och ser till att sova ut ostört minst en morgon. Denna helgen har jag fått ihop 20,5 timmars sömn. Helnöjd! Nu känner jag mig  som en riktig superhjälte igen 😀

//Carolin Helt Int Lic PT, #sovhårthållkäften

Kommentarsfunktionen är avstängd.