”Balans i livet”- really?

”Det är viktigt med balans i livet”, sa dom och postade ännu en selfie med fnitterdrickan/chokladkakan/pizzan i högsta hugg. Balans…alltså jag vet inte jag.

balans

Synonymer till balans

arrangemang, endräkt, harmoni, jämvikt, jämviktsläge, lagom, samklang, samspel, sämja, välbefinnande

 

Idag funderar jag på varför ordet ”balans” används så snart man ska till att göra nåt man vet inte är speciellt bra för en. Ja, det där har jag ju tillfälle att fundera på lite varje dag pga det otyget förekommer nåt så orimligt obalanserat ofta.

Så snart det ska till att göras nåt som inte för en närmre sina eventuella mål, så dras ”balans i livet”-kort fram. Nåt som egentligen inte känns bra annat än just för stunden, nåt som varken är lagom, ger harmoni, jämvikt eller ett ökat välbefinnande på sikt.

Väldigt sällan, ungefär aldrig nämns ordet ”balans” åt andra hållet.

Aldrig ser man ”balans” i sammanhang som i att visa handlingskraft i att göra något som verkligen bidrar med gott.

Gott i den bemärkelsen att det gynnar hela ens uppenbarelse mer än bara för stunden utan även på sikt.

Ytterst märkligt pga i dagens samhälle där överätning av skitmat och överdriven fysisk inaktivitet är norm.

Det är synnerligen få som måste balansera upp livet genom att trycka sig pizza, dricka fnitterdricka eller lägga en kväll petandes navelludd i horisontalläge i soffan.

För de allra flesta är det precis tvärtom och ändock är det de senast nämnda, som känner sig nödgade att ta till ordet ”balans” så snart det ska till att ätas eller drickas nåt eller så snart ett träningspass ska hoppas över. Utan undantag blir de då kraftfullt påhejade av en förslappad omgivning som på så sätt själva fick lindring i sina kval över att inte ha gjort ett enda rätt idag heller.

I min värld är allt detta tugg om ”balans” ett tecken på att man vill rättfärdiga ett beslut man redan innan man gjort slag i saken, vet att man kommer ångra efteråt.

Var och en gör ju givetvis som de själva vill, men lite insikt vari man baserar sina beslut kan en och annan nog dra nytta av.

Ät, drick och/eller slappa- NJUT och gå vidare i livet, men tro inte att det har nåt med balans i livet att göra.

Ska vi säga så?

HEPPÅER!

/Carolin Helt Int Lic PT och korrekt balanserad

Kommentarsfunktionen är avstängd.