#ÄtPotatisHållKäften

Alternativa fakta finns det gott om på många områden och snackar vi om vad vi väljer att stoppa i foderluckan finns det hur mycket myter som helst att hänge sig åt. Har under veckan som gått mötts av många som lider av Potatisskräck, helt i onödan kan jag tycka…

”Jag har plockat bort potatis ur kosten” ge mig en peng för varje gång jag hört detta från alla dom som vill få bort volangerna kring midjan och jag är en synnerligen välbetald individ.

Då jag läser sjukt många matdagböcker och har så gjort under de senaste, tja i alla fall 7-8åren så kan jag å det bestämdaste meddela att det är oerhört ovanligt att folk äter speciellt mycket potatis. jag kan inte påminna mig ett enda fall där jag fått ge rådet – ”dra ner på potatisätandet”, nä det har faktiskt aldrig varit nödvändigt. Att man går upp i vikt av för mycket föda oavsett i vilken form den kommer, det är ett faktum och att man går ner i vikt genom att korrigera det, likaså. MEN jag ställer mig oerhört tveksam till att det mest lyckade draget är att dra ner på just potatisen.

Ty, detta är en liten knöl värd att älska av så många olika anledningar.

Enligt studie gjord på hur mycket olika livsmedel mättar per kcal så toppar kokt potatis listan, en lista som innehåller ägg, jordnötsmör, bröd, pasta, gröt, you name it. POTATIS mättar mest! Och är det något som kraftigt ökar chanser för att lyckas gå ner i vikt är det ju att slippa gå runt hungrigare än nödvändigt.

Potatis är synnerligen billigt. Det snackas ofta om att det är dyrt med hälsosam mat, dumheter! I alla fall när det kommer till vegetabilier. De vegetabilier som är mest näringsrika – rotfrukter, böner, linser, kål och just potatis är både billig och rasande bra mat.

Potatis är så näringsrik att det är ett av få vegetabiliska livsmedel som vi kan livnära oss nästan uteslutande på under lång tid. Jag säger inte att det är kul men vill du överleva på minsta möjliga variation i kosten, spara pengar och hålla dig mätt – tja, då är det potatisen du ska satsa på.

Kolla här bara ->

Näringsvärde per 100 gram potatis:

cirka 80 g vatten
17,6 g kolhydrater
2,1 g protein
0,1 g fett
7 mg kalcium
0,6 mg järn
53 mg fosfor
76 kcal

Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin.

250 g potatis ger i procent av rekommenderat dagligt intag:

2,3 procent av det dagliga behovet av kalcium
11,1 procent av det dagliga behovet av järn för kvinnor
20,0 procent av det dagliga behovet av järn för män
34,4 procent av det dagliga behovet av askorbinsyra

Potatis är bra MAT.punkt. Finns inget att vara rädd för här. Utöver energi i form av goda kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men av hög kvalitet. Äter du den rackarn kokt och kallnad så har du dessutom fått i dig det numera så trendiga -resistent stärkelse som bland annat gynnar de goda bakterierna i  lilla magen. Oops! Höll på att glömma- den är ju glutenfri också den lilla rackarn, bara en sån sak borde ju göra den trendig som tusan.

För några år hade Livsmedelsverket lite otur när de tänkte och ändrade på tallriksmodellen, de plockade bort 1 av 3 potatisar för fysiskt inaktiva och spädde därmed på myten om potatisens fördärv ytterligare. Det känns ju sjukt märkligt då vi pimplar i oss 80liter läsk och trycker i oss 14,2kg godis per person och år samt firar kanelbullens-, kladdkakans-, chokladbollens- och ostbågensdag alla dagar i veckan.

Jag har så väldigt svårt att tro att den där tredje lilla kokta potatisen är orsaken till att 51% av svenska befolkningen är överviktig eller fet.

Vill du göra förändringar i kosten för att må bättre, kanske gå ner i vikt – Go ahead! Men plocka bort det som bortplockas bör.

Självfallet gör man ju preciiis som man vill och väljer helt själv vad man fyller foderluckan med…

//Carolin Helt, Int Lic PT, #ätpotatishållkäften

Kommentarsfunktionen är avstängd.