Återhämtning- jajamän! Men från vad..?

”Återhämtning, det är inget för dig eller?” löd frågan jag fick häromdagen och jag blev lite fundersam. Hur tänker människan? tänker jag…

Jag tänker- jag vilar mellan seten då jag styrketränar.
Jag tänker- jag varierar min träning så flitigt att jag kan träna både mycket och ofta utan att det sliter.
Jag tänker – all tid som jag inte ägnar åt egen träning. Söte! Det blir många timmar per dag det.
Jag tänker – att jag sover om nätterna och aldrig missar en chans till sovmorgon.
Jag tänker – att jag äter förtvivlat massa bra mat, en återhämtning av energi utan dess like.
Jag tänker- att inte f*n är det träningen som sliter ut mig och gör mig trött. Tvärtom är det den som gör mig så förtvivlat stark, pigg och ja, typ glad snudd på för jämnan trot eller ej.
Jag tänker – att jag är en jäkel på att återhämta mig från rätt saker. Jag ser till att få tid i tystnad, utan en massa folk runt omkring mej. Jag får tid att vara själv, hur återhämtande är inte det?!

Jag tycker nog att allt det där tugget om att ”återhämtning från träning” är så sablans viktigt, är att fokusera på helt fel sak. 7% av den svenska befolkningen kommer upp i WHOs miniminivå på fysisk aktivitet varje dag. 93%, NITTIOTRE procent kommer inte upp i 30min av måttlig anfåddhet (läs- rask promenad) per dag.

Det stora problemet är att folk inte har tillräckligt med träning att återhämta sig ifrån.

Det är ju så förtvivlat lätt att förväxla hälsofrämjande motion med prestationshöjande träning. Promenader, hur mycket power vi än kallar dom, och lugn jogg är inget vi behöver återhämta oss ifrån. Lets face it- överträning är ju inte ett folkhälsoproblem precis. Den som till äventyrs drabbats av det är knappast den som tar till sig de rikligt förekommande rådet ”vilodagar är viktigt”. De 97procenten är däremot idel öra..

Nä hör ni, vila från det som tröttar, stressar och bryter ner glädjen i livet istället.

Semester, helger och annan tid ledig från jobbet ses som självklarheter, men ibland undrar jag om folk inte borde ta lite ledigt från sin fritid istället. Ett fasligt flängande, fixande och fejande med fester, renoveringar, bullbak, gardinbyten, pumpor  och annan skit. Helt utsjasade hasar de till jobbet när arbetsveckan/dagen börjar.

I vissa fall är det kanske till och med lite ledighet från sig själv och de egenpålagda kraven på perfektion i allt som det krävs vila och återhämtning ifrån.

Livet är inget förutbestämt pussel som ska gå ihop, vi väljer själv vilka bitar vi vill få in…

Tja, så tänker jag angående återhämtning och vila. Ni kan kalla mig Facit.

 

/Carolin ”Facit” Helt, Int Lic PT och en mästare på att vila från rätt saker..

Kommentarsfunktionen är avstängd.