Ät ÄGG håll käften

I dag är det den andra fredagen i oktober. En stor dag ty då infaller Äggets Dag! Detta världens bästaste livsmedel. En dag väl värd att fira alla dagar i veckan året om, det finns det ta mig tusan inte många dagar man kan säga det om.

Varför äta ägg? Skälen till att äta ägg varje dag är  många. Ägget innehåller allt som behövs för att bli en hel höna (eller tupp) och det i stort sett bara är C-vitamin och kolhydrater som saknas ?

100 gram ägg innehåller i snitt:

• 141 kcal • 12,6 g högkvalitativt protein • 10,1 gram fett fördelat på 4.5 gram enkelomättat fett, 2,8 gram mättat fett och 1,2 gram fleromättat fett • 0 kolhydrater

Näringsinnehållet i ägg påverkas av näringsinnehållet i hönans mat, det kan därför skilja något mellan ekologiska ägg och konventionella ägg och om hönorna får var ute och sprätta runt sommartid.

Ägg är en källa till vitamin E, vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, vitamin D3 zink, folat, selen, jod med mera. C-vitamin är i stort sett det enda som ägg inte innehåller.

”Men kolesterolet då? Är det inte farligt för kolesterolet?”

Ägg innehåller kolesterol, jajamän!  Men det är en gammal seglivad myt att äggätande skulle vara skadligt på grund av just detta.

Vad man kan konstatera är dock att kolesterol är ett kroppseget ämne och produktionen av det påverkas av den mängd kolesterol vi får i oss via kosten. Kroppen har sin egen kontrollmekanism, äter vi livsmedel som innehåller kolesterol sjunker vår egen produktion. Kroppen producerar ca 3gram kolesterol/dygn, om vi äter 5ägg får vi i oss ca 1gram och vår egen produktion hämmas alltså i motsvarande grad. ”Men hur många ägg kan man äta egentligen?”frågas det ofta. Tror bestämt att din mage och omgivning ger dig svaret på den frågan.

Det bästa sättet att främja hjärt-och kärlhälsan är att inte röka,  vara måttlig med alkohol, träna för tusan och se till att äta näringsrik mat. Ägg är riktigt, riktigt näringsrik mat.

Ät ägg håll käften, det bästa råd jag kan ge idag och alla andra dagar ?

 

Mer info om äggets förträfflighet och källhänvisningar får ni om ni läser mitt svar på kostfrågan på SvDs Maratonbloggen

//Carolin Helt, Int Lic PT och äggälskare

Kommentarsfunktionen är avstängd.