Är pasta verkligen fullt av socker?

Tjitttjattade lite med Lisa i morse (före 05:00 vill jag väldigt gärna tillägga) ”Vad ska jag blogga om idag? Är inte det minsta ilsk på nåt..” sa jag. ”Har du inte sett på ”Du är vad du äter”?” sa hon och då blev jag med ens lite ilsk och blogginspirationen infann sig.

Hamnade framför reprisen av nämnda program i går, såg dock inte hela pga störningar i mottagningen, kan eventuellt ha varit psykiska orsaker till det. Hann i alla fall se så mycket att programledaren använder sig frekvent av ordet ”socker”. ”Pasta innehåller massor av socker”  och så åkte pastan ut. Nu är jag verkligen inte den som tycker att det äts för lite mjölmat i stugorna hos den svenska befolkningen. Verkligen inte. Det äts bröd, pasta, paj och pizza till vansinne. Helt i onödan.

Okej, snubben i TV-programmet åt sjuka mängder av ovanstående vilket tyder på orimligt dålig fantasi och en synnerligen kass kosthållning pga bristen på vettiga livsmedel som grönsaker, rotfrukter, potatis, kött,fisk, fågel, ägg, baljväxter  och frukt.

 Jag fattar vad man vill ha sagt  och att det framförallt är TV-underhållning det handlar om. Men någonstans måste det väl finnas någon gräns för hur mycket man förenklar sitt budskap. Innehåller pasta verkligen mycket socker?

Tittar man på innehållsförteckningen på vanliga Barilla spagetti så ser det ut så här-

Näringsinnehåll
Energi 1521 kJ, Energi 359 kcal, Protein 12.5 g, Fett 2 g, Varav mättat fett 0.5 g, Salt 0.013 g, Kolhydrat 71.2 g, Varav sockerarter 3.5 g, Fiber 3 g

Sockerarter står för 3,5% av innehållet. Är det så mycket att man säga att det är FULLT av socker i pasta? Eller menar man att det innehåller mycket kolhydrater? I så fall håller jag helt med. Och snubben i programmet levde uppenbarligen inte ett liv som krävde så mycket energi, han var ju inte Gunde Svan precis…

Säger man ”socker” tror jag att de flesta tänker på socker som i strösocker och sockerbitar men kolhydrater är så mycket mer än bara ”socker”. De flesta kolhydrater är stärkelse, en polysackarid som är den vanligaste kolhydraten vi får i oss via födan. Pastan ovan innehåller 67,7% stärkelse. Stärkelse som kroppen inte kan bryta ner utan passerar systemet kallas för restistent stärkelse eller fibrer, 3% i nämnda pasta. 3,5%  av pastan består av mono- eller disackarider som man då skulle kunna kalla socker på riktigt. Den typen av socker som vi får i oss främst via saft, läsk, kakor och godis.

Samma sak gäller för vitt bröd, ingen höjdare på matbordet men det vore fel att säga att det innehåller mycket ”socker”. Raffinerade kolhydrater som alla mjölprodukter är- jajamän! Men inte fullt av socker.

Det snackas mycket om de ”dolda socker fällorna” och visst gör vi alla rätt i att begränsa intaget av att för mycket processade livsmedel.  Alltså mat med lång innehållsförteckning där råvarorna är så långt ifrån sin ursrungsform att man måste tillsätta smak och färg för att vi ska vilja äta det, och vitamin- och mineralberikat för att det ska vara nån vits att peta i sig det. Men fokus försvinner så lätt från de verkligt stora källorna till socker (socker på riktigt).

”Vi äter 15kg pasta per person och år i det här landet” var det nån ”expert” som sa och sålde bok om glutenfritt. Ja, om den siffran stämmer så är det onödigt mycket och vittnar om att det är fler än snubben i TV-programmet som har tydlig brist på fantasi. Men Hallå HEJ! vi äter för fasiken 13,9kg godis per person och år!

Det är dessutom en glädjande siffra efter som den varit högre…

Igen – detta är ingen pastapropaganda! Byt gärna ut pastan mot oraffinerade livsmedel som potatis, rotfrukter och baljväxter pga en väldans massa andra goda skäl. Men förbövelen – ät MAT och vill ni skippa socker på riktigt, gör då det på riktigt..

//Carolin Helt, Int Lic PT som undviker socker men inte kolhydrater…

 

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.