Är pasta roten till allt ont?

Såg på Nyhetsmorgon att vi svenskar äter 15kg pasta per person och år och det var ju verkligen ingen god nyhet, eller? Jag är inte någon pastafantast men jag kan ändå inte låta bli att fundera över om det verkligen är det myckna pastaätandet som är det verkliga hälsohotet…

Äter vi 15kg pasta per person tycker jag nog att det tyder på lite dålig fantasi.Nu varnas det i och för sig för att äta allt för mycket ris också. Men det kanske är just det där med ”allt för mycket” som är det stora problemet. Att äta varierat har den stora fördelen att vi lättare får i oss ett brett spektra av näringsämnen än när vi bara snöar in på en sak. Samtidigt så minskar vi även risken att få i oss för mycket av miljögifter och annat mindre mysigt som obönhörligen också följer med den mat vi stoppar i oss, även om vi är noggranna.

Byt ut pastan (och riset) mot potatis, rotfrukter och öka grönsaksportionerna rejält så är saken biff. Finns ingen anledning att skriva en hel bok i ämne, kan jag tycka.

Men ÄR det så förtvivlat mycket med 15kg pasta per person och år egentligen? Är det verkligen ett stort hot mot folkhälsan?

Nja, inte om ni frågar mig…

18kg godis per person och år petar vi glatt i oss och är därmed världsmästare på området

Ursäkta mig men lite arsenik i riset eller lite för mycket pasta känns inte som ett stort hot i sammanhanget. Både pasta och ris bidrar till relevant näring, i alla fall för den som ser till att göra av med energi, rikligt och regelbundet. Godis innehåller faktiskt bara skit och är inte bra för nån.

Jag läser väääldigt mycket matdagböcker och kan lätt konstatera att det är rätt sällan som det är pastan som är det stora problemet. Jag blir tvärtom glad när man faktiskt varit förnuftig nog att äta lagad mat mer än en gång om dagen. Jag har bekantat mig med många Herr och Fru Macka genom åren kan jag säga… Herr och Fru macka äter av någon anledning väldigt lite grönsaker men är riktigt ”duktiga” på att hålla det där snittet på 18kg godis per person och år uppe.

Vi sitter ner 60 procent av vår vakna tid!

Den där siffran är inte okej alltså. Det är svårt att kompensera bort det faktum att vi skaffat oss så stillasittande liv. Våra kroppar är gjorda för rörelse, inget pastasubstitut i världen kan ändra på det.

Vi svenskar är 5kg tyngre per person nu än på 80-talet.

Men det är ju säkert bara muskler. Så hälsohetsande som vi är 😉

Det är lätt att snöa in på detaljer – äta pasta, ris eller potatis? Det är knappast den avgörande frågan. Ät MAT och skippa skräpet! Hur knyter jag skorna på bästa sätt? Det spelar ingen roll om du inte RÖR PÅ FÖTTERNA människa! Vill jag skrika ibland. I bland gör jag det också.. Vi måste verkligen inte krångla till allt så förtvivlat att vi aldrig riktigt kommer igång och gör nåt åt det verkliga problemet.

”Ät inte godis, res dig upp och träna för f*n!!” det är nog inte titeln på nån bästsäljande bok det där. Nä, det är det nog inte…

 

//Carolin Helt, Int Lic PT, Kost- och hälsorådgivare utan planer på bokskrivande…

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.