”AKTA RYGGEN!!”

”AKTA knäna!!” ”Spring inte för mycket!!” ”Du MÅSTE ha vilodagar!!” ”Träna inte för mycket!!” ”AKTA nageltrånget!!” osv osv… Ja, ni har väl alla hört dom nån gång- de där skitnödiga proffstyckarna på läktaren..

Det är möjligt att de vill väl men ack så lite nytta de gör för folkhälsan. Och ock så effektivt de kan döda träningsglädjen för den som just har hittat den.

För många är tröskeln till ytterdörren och ut i löpspåret jättehög och tröskeln till gymet är om möjligt ännu högre. Det ÄR ett stort steg för många att börja träna och det sista som behövs är folk som kommer med oombedda påpekanden eventuella teknikfel eller synpunkter på upplägg. Uppmuntran och klapp på axeln är vad som behövs, inget annat.

För vet ni, det är knappast att folk springer för mycket, lyfter för tungt eller sitter i soffan och petar navelludd för lite som är det stora hälsohotet –

Det är fysisk inaktivitet som tar livet av 5 000 000 på tok för tidigt varje år..

Så varför envisas då somliga att göra det här med träning till nåt krångligare än vad det behöver vara?

Det absolut skadligaste du kan göra för ryggen, knäna eller vad det nu är för kroppsdel tros sväva i fara – är att inte göra nåt alls.

Är det för att visa att man kan lite mer? Ja, kunskap är ju jättehärligt men kommer den oombedd när det stora steget över tröskeln just är taget eller när man preciiis har börjat känna sig lite trygg i det man gör- ja, då tas det oftast emot lika positivt som när någon skitit i fläkten. Inte ett dugg motiverande.

Vad vill jag med detta har sagt – Strunta i allt vad god teknik och smart träningsplanering heter? Nä, men du som tagit på dig rollen att påpeka för allt och alla vilka fel de kan tänkas göra, trots att du inte vet syftet med träningen eller vem det är som utför den – Håll käften, skit på dig och dra nåt gammalt över dig. Du gör ingen nytta. Inte alls. Det är det snällaste jag kan få fram i skriven form i ärendet idag.

Överlämna i stället uppgiften till den som har full insikt och som faktiskt får frågan.

HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic PT och för dagen lite uppretad..

Kommentarsfunktionen är avstängd.