Adventlor, Lussebullekladdkakor och annat jävelskap..

Som om vi inte hade nog med helveten på jorden noterar jag att nån kommit på Lussebullekladdkaka. Ännu en kakfan vi hade klarat oss utmärkt utan…

På radion rapporteras, inte speciellt förvånande, att den vanligaste ätstörningen i landet är hetsätning. Hörde snubben som fått bassning på jobbet då han föreslog nåt annat än fylld kex till jobbfikat ”typ nån påse sötmandel” att han minsann fick tänka på att det kan finnas allergiker. Med en befolkning där 51 procent är överviktiga eller feta tror jag nog att vi kan slå fast att fler går döden onödigt tidigt till mötes pga fyllda kex och annan skit än vad sötmandel någonsin kan ge upphov till..

Och så har vi å andra sidan dom som sminkar över ett ätstört beteende med att välja föda ”fritt från” laktos/gluten/socker #eatclean #vegan #lowcarb #jagharglömtvadsomärmittriktigaproblem och googlar symptom på eventuella intoleranser och sörplar gröna smoothies tills både vindögt och harmynt.

Hallå hej! Hur kunde det här med ätande bli så fyllt av ångest, rädsla och andra märkliga känslor.

Att äta är något helt avgörande för individens överlevnad. Äter vi prylar med bra kvalitet i rätt kvantitet kommer vi må bättre än om vi slarvar med någon av parametrarna, svårare än så är det inte.

MAT är inte orsaken till att någon mår dåligt i själen.

Ett missbruk av mat (i vilken form det än vara må) är ett uttryck för psykisk ohälsa, nåt som är betydligt meckigare att bota än att knåpa ihop ännu ett fantasifullt recept på en kakjävel. Lite mer fokus på orsaken istället för symptomyttringarna tror jag vore nyttigt för alla inblandade…

Som om det inte räckte med pepparkakor, lussebullar (och lussebullskladdkaka..), glögg och skumtomtar under julen och semlorna efter jul- redan nu, i november kan man köpa sej en ”Adventla”, förvillande lik ett semmelhelvete. Ja varför vänta? Varför vänta på nåt alls numera. Vill man ha en tv som man inte har råd med- inte sparar man väl pengar och längtar ett tag när man kan köpa den på 5års avbetalning. KÖP NU – BETALA SEN, när du tröttnat på skiten och vill ha en ännu större och fränare…

Och varför förändra sina matvanor från grunden och må sjukt mycket bättre när nån snärta smilar fint i TVn och utlovar ”Kickstarta ditt viktras- gå ner 4kg på 2 veckor- boken köper du här” betalar gör du sen genom att gå upp det dubbla inom ett halvår.

Ja, folk får ju verkligen göra precis som dom vill och vi ser ju tydligt resultatet.

Läste att Björn Borg, klädmärket alltså, har en gemensam och obligatorisk, träningstimme för sina anställda varje fredag klockan 11:30. Ungefär samma tid som många andra företag har det gemensamma fredagsfikat. Underbart om ni frågar mig. Det förstnämnda alltså.

Nån tyckte det var ett orimligt krav, att ha träning obligatoriskt.

I och med  de helt överväldigande bevisen som finns på vilket mirakelmedel träning är för den fysiska och psykiska hälsan kan jag nog tycka att alla styrmedel för att få de mest ovilliga att börja och känna på resultaten av vad träning ger, enbart är av godo.

Tänker på motboken som infördes så att vi inte skulle supa ihjäl oss. Den fyllde sitt syfte, visar att ibland är det rätt att peka med hela handen och bestämma över dom som inte har förstånd nog.
Om nån undrar kan jag känna mig tveksamt inställd till demokrati också.

Ja, det var några av mina funderingar hittills den här veckan. Ber eventuellt känsliga läsare om ursäkt för språkbruket i vissa fall men det var så funderingarna kom ut..

 

//Carolin Helt, Int Lic PT som tvättar munnen med tvål ikväll (också)

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.