3 Tips för att bli en sån som fortsätter..

Vill ogärna framstå som en deppmupp men november hamnar nog på 12:e plats på min topplista över favoritmånader ändå. Förlamande mörkt och värre blir det.  Aldrig är träning så viktigt som nu! Snart kommer advent och glöggpartajen avslöser varandra. Julstressen börjar dra igång och träningen borde vara ännu mer prioriterad om ni frågar mig. Om man som jag, driver gym är det lätt att se att folk har en tendens att vara periodare och återfallsförbrytare. Många äro de som börjar. Och börjar om. Igen och igen och igen. Var inte en sån..

Nedan följer några av min allra bästa tips för att bli en sån som tränar OCH fortsätter med det –

 

Träna inte för att gå ner i vikt. Att börja träna som en metod för att gå ner i vikt är inte det mest effektiva sättet. Att korrigera födointaget är det däremot. Om du inte tränar lika hårt och frekvent som Charlotte Kalla, är det sjukt svårt att med träning som enda vapen kunna få energiutgifterna att bli större än energiintaget.  De flesta som vill gå  ner i vikt vill förutom att nå rent estetiska mål, även må bättre och det finns INGENTING som ger så stora hälsoeffekter som just träning. Så TRÄNA för bövelen, TRÄNA! Träningen kommer däremot att hjälpa dig att behålla din nya lägre vikt. Träning är det som formar kroppen, du kan inte punktförbränna bort fett, men genom träning du forma kroppen med dina välanvända och välutvecklade muskler ;-)Träna bör vi alltid göra.PUNKT.

 

Träna hårt när du tränar. En av de främsta anledningarna till att folk slutar träna i tid och otid är att de inte tar i ordentligt när de väl gör det. Man har gjort studier där man bett deltagarna lyfta en vikt som når upp till 80% av sin maximala kapacitet, de flesta missbedömer sina ansträngningar så vida pass att en vikt på 50% av max är vad de tror är 80. När du tror att du maxar har du alltså förmodligen 30% kvar 😉

Det där gäller inte bara styrketräning, vi har en förmåga att överskatta våra fysiska ansträngningar och därmed får många  inte alls de resultat de kanske anser att de borde får. Och vilken träning kan väl vara roligare än den träning som ger dig de resultat du suktar efter? Ja, jag kan då inte komma på nåt..  Dessutom är det så att lite mer högintensiv träning ger oss mer av alla härliga endorfiner, serotonin och dopaminer som gör att vi blir mer tillfreds samt inte har samma behov av att söka belöning (läs skitmat, sprit och shopping) på annat håll. Inget behov av okynnes unnande, träningen är det man ser fram emot och vips har man blivit en sån som tränar år ut och år in bara för att man älskart och mår bra av det.

 

Rör på dig varje dag. Träna stenhårt varje dag mår igen speciellt bra av men att vara fysiskt aktiv varje dag, träna lågintensivt kanske vi till och med kan kalla det- det mår  vi alla bra av. Låt träning bli en lika självklar del av din vardag som tandborstning. Variation är tricket! Varva styrketräning med kondition, högintesivt med lågintensivt. Överträning är ungefär lika vanligt förekommande som kvicksand…inget som de allra flesta av oss stöter på. Lägger vi så mycket som 1 timme om dagen på egenvårdande fysisk aktivitet så har vi fortfarande 161 timmar över på en vecka. Vilar gör vi dessutom bäst på nätterna, det är då den allra bästa återhämtningen sker.

 

Många är dom som gjort sig en karriär på att göra det här med träning till nåt komplicerat, snudd på raketforskning och som man behöver vara eller anlita experthjälp för att kunna ge sig på. Så trist och så dumt. För det här var väl ändå inte så svårt eller?

Ta i, gör det ofta och gör det av rätt anledning – as simple as that!

Som PT jobbar jag med människor som på ett eller annat sätt är ute efter någon form av förändring. Jag har snackat livsstilsförändring i många år nu. Snackat vikten om att sätta tydliga, smarta mål, göra upp handlingsplaner för att kunna nå målen. Men vet ni, jag börjar ta mig tusan tveka på om det verkligen är vägen att gå för att på riktigt få till en förändring som håller livet ut.

Många är dom som haft tex Göteborgsvarvet som ett både tydligt och smart mål. Man har gjort upp vettiga handlingsplaner. Man har nått målet. Man har jublat. Och man har inte sprungit en meter på ett halvår efteråt…

Och så har vi dom som inte alls har någon önskan om att tävla, som inte anser sig ha någon vinnarskalle, som bara vill röra på kroppen för att de mår så förtvivlat bra av det. Såna som inte gör en så förtvivlat stor grej av det här med träning, inga högtravande mål. De gräver där de står, gör vad de kan, dag efter dag, år efter år. Vem är vinnaren egentligen?

Dagny Carlsson 105år och bloggare, vet ni vad hon gör? Varje gång hon sätter sig ner gör hon det 10 gånger. Hon vill inte gamla till sig. En vinnare om ni frågar mig 🙂

 

/Carolin Helt, Int Lic PT och en sån som fortsätter..

Kommentarsfunktionen är avstängd.