15 punkter omvärldsanalys.

När jag inte ägnar mig åt navelskådande riktar jag mer än gärna min uppmärksamhet mot min omvärld. Den senaste tiden har jag haft att göra på den punkten och har även adderat sedan länge noterade egenheter vi dras med. Håll till godo!

  1. Drygt 50kg bröd per person och år, petar vi svenskar i oss. Till det kommer 3,6 kg knäckebröd.
  2. 15,2 kg pasta per person och år trycker samma befolkning i sig.
  3. Ovanstående kan låta mycket men iom att 14,7kg godis slinker ner i samma strupar varje år, så är det väl inte mer än rimligt.
  4. Vi lägger 27kr/v på frukt och 42kr/v på godis per person. I snitt.
  5. 40% av matkassan, dvs 40% av alla pengar vi lägger på saker att stoppa i kakhålet går till – godis, kakor, läsk, snacks, alkohol.
  6. Över 100 000 svenska barn lider av fetma.
  7. 46% av arbetsför befolkning har så dålig kondition att det riskerar att allvarligt påverka deras hälsa negativt.
  8. Hemköp betalar Martina Haag för att hon säga att vi borde mysträna istället för att ta i så att det blir jobbigt.
  9. Kapp Ahl gör sitt för att lindra eventuellt obehag genom att göra reklam för att köpa större storlekar på kläderna istället.
  10. Influencers tar på sig doktorshatten och ondgör sig över kroppsideal som magrutor på en kvinna, men stora lökar på en i övrigt snudd på fettfri kropp är ideal som inte blir ifrågasatt. Anmärkningsvärt då lökar av den kroppsegna sorten normalt sett består av fett.
  11. Expressen anlitar experter för att informera oss hur vi ska göra för att bli av med fettet i våra dubbelhakor men döljer denna samhällsviktiga information i låsta artiklar.
  12. Det är lättare för dig att träna, du har ju hållit på länge” gäspar de vuxentrötta, stoppar ännu en kanelbulle i kakhålet, reser sig gubbstånkande ur soffan, gnäller över ledvärk samt informerar om det osunda i att träna hårt, ofta och Gud förbjude- varje dag.
  13. Den fysiska träningens effekter på de mentala kapaciteterna förklarar mången dumhet.
  14. Överträning är ingen folksjukdom, underträning är det däremot.
  15. Det märkliga i fenomenet att den som uppmärksammar det korkade eller till och med det rent av orätta i ett beteende- döms hårdare än den som betett sig korkat eller rent av orätt.

Det var allt för nu. Tack och förlåt..

/Carolin Helt, Int Lic PT, navelskådare och omvärldsanalytiker

Kommentarsfunktionen är avstängd.