Älskade rutiner!

Jag älskar verkligen rutiner! Även om semestertid innebär ett avbrott för många av dem så tar andra rutiner vid. Semesterrutinerna. Jag älskar verkligen semesterrutiner?


Jag tror att min kärlek till rutiner beror på att det skapar nån form av ordning och trygghet för min något fladdriga personlighet. Det sa i alla fall damen som utförde personlighetstestet jag genomförde för några år sedan…

Det bästa med mina semesterrutiner är att jag liksom plockat bort alla tråkiga rutiner, behåller de goda och adderar några fler goda som inte ryms i vardagen i vanliga fall.

Mina måndagsrutiner sommaren 2016 är nog de bästa måndagsrutiner jag någonsin haft i hela mitt 44 år långa liv.

De inleds med ordentlig sovmorgon, gärna en sån där sovmorgon som innebär att man somnat om någon gång eller två.
Sen vankas det ordentligt med kaffe och läsande av morgontidningarna, företrädesvis i solen (dock inget man kan räkna med denna sommar) efter ca 2 timmar av denna syssla samt intag av 4-5 dadlar är jag redo för ”morgon”träningen. Då har dessutom solen garanterat gått i moln (om den varit framme tidigare).
Fartintervaller har känts som en makalöst bra start på träningsveckan, varje vecka denna sommar. Ett riktigt rakabajsarpass som blåser ur hela systemet. Finns massa bra upplägg på dessa, en favorit är följande –
400m+300m+200m*4 joggvila lika långt som varje intervall är. 9 på en jobbighetsskala på 10.

Idag la jag till 100m sprintintervall på varje omgång också. Jag hade det liksom i mig. Finfin start på dagen! Tja, start och start. När jag väl hasat mig hem, duschat och det är dags att inta frukosten är klockan typ 13:00?

I liknade lunk ser de flesta dagarna ut under semestern. Lite olika typer av träning bara. De dagar vi är på hemmaplan vill säga. Jag gillar hemma.

Ovanstående hade aldrig hänt för x-antal år sedan.

”Somna om?!? Ligga och dra sig?!? Morgonträna vid lunchtid?!?! Ditt lata stycke! Sånt slöseri med tid!”

Lite så hade jag nog tänkt. Men vet ni, jag har blivit klokare med åren och gör nu saker lite på på känsla och inte några ”hittepå”måsten.
Förr satte jag klocka även på semestern och råkade jag försova mig var hela dagen förstörd.
Idag vaknar jag lycklig varenda gång jag fått sova riktigt mycket. Ty, mina sovmornar föregås icke av nattsudd, de är bara resultatet av några extra timmars sömn.

Nåt slöseri med tid anser jag inte att varken sömnen eller timmarna med kaffekoppen är. Det är sann kvalitetstid.

Är det något jag kan sukta efter måndagsmorgnar i november så är det just sovmorgon. Inte tusan är det ännu fler tidiga mornar med tjutande alarm.

Får jag sova så där härligt mycket är jag ju dessutom pigg och alert hela dagen. Träningen blir det ännu bättre kvalitet på, jag kan träna mitt tuffaste, jag får mer gjort under min vakna tid och jag blir en trevligare människa att umgås med. Slöseri med tid är således icke.

Jag är rätt säker på att den där goda formen jag brukar känna mig i slutet på sommarn/början på hösten, beror lika mycket på mina goda sömnrutiner som på träningsrutinerna. Om inte mer.

Man måste inte vara en übereffektiv morgonpigg jävel för att få ut maximalt av sommaren. Jag har testat det, är betydlig mer nöjd med det här lite mer relaxade upplägget.

MEN skulle valet stå mellan sovmorgon och träning. Då hade valet självfallet varit det senare. Jag är ju inte dum på riktigt. Att enbart vila sig i form är bara nys, det vet ni väl va?

Semester betyder att jag inte behöver välja, så då gör jag inte det. Life is good?

//Carolin Helt Int Lic PT, sjusovare och livsnjutare som älskar rutiner.

Kommentarsfunktionen är avstängd.