10 myter jag kan vara utan..

Myter och massuppfittningar om kost och träning finns det gott om. Nedan har jag listat 10 stycken av de jag är allra mest trött på att bemöta..

  1. ”Jag äter nog för lite, därför går jag inte ner i vikt” Svar: Nopp, not possible.
  2. ”Jag äter nog för sällan, därför går jag inte ner i vikt” Svar: Neheddu, däremot äter du förmodligen för mycket när du väl äter.
  3. ”Jag äter inte frukost, därför går jag inte ner i vikt” Svar: Nix! Det är inte det du äter som gör att du går ner i vikt, det är det du underlåter att peta i dig som gör det jobbet. Det är inget magiskt med frukost.
  4. ”Jag äter efter klockan 18:00, därför går jag inte ner i vikt” Svar: Nopp, inget magiskt med det klockslaget heller annat än att du kanske har tid att känna efter och därmed ge efter för okynnesätande.
  5. ”Får jag inte mat var 3:e timme får jag blodsockerfall” Svar: Noradrenalin, det är ett påslag av noradrenalin som gör dig lite grinig. Skärp dig och låt förihelvete levern få släppa lite på sitt lager glykogen nångång emellanåt.
  6. ”Jag aktar mig för ägg, det får man högt kolesterol av” Svar: så tillvida att du inte lider av hyperkolosterolomi, så är du safe men ta gärna en titt på dina i övrigt sunkiga kostval och rör på sig mer än en smula.
  7. ”Det är viktigt att ha vilodagar” Svar: Det förutsätter att du TRÄNAR och inte motionerar. OM du tränar kan du gott nöja dig med att bara motionera nån dag som omväxling.
  8. ”Glöm inte stretcha efter träning! Annars får du korta muskler och träningsvärk.” Svar: Jo, glöm gärna det och lägg istället 10min extra på att träna, något som faktiskt har effekt på fysiken.
  9. ”Äter man för mycket protein kissar man bara ut det” Svar: Sweet Jeeezzuzz så gött om det kunde gälla kolhydrater och fett! Om det åtminstone kunde gälla socker och fett. Om det i alla fall kunde gälla mjukglass ändå. Om det åtminstone kunde vara rimligt att nåt annat än vattenlösliga vitaminer rann ur kroppen så snart behovet är täckt..
  10. ”När du känner törst är du redan uttorkad” Svar: Ingen har dött av lite muntorrhet. Fler dör pga övervattnade än pga uttorkning pga myter likt denna. Se det som en varning gällande övriga massuppfittningar som sväljs utan att en enda kritisk tanke tänks.

MÄH?! Nu bemötte jag ju skiten en gång till i alla fall. Och jag kan inte ens lova att det var för sista gången..

//Carolin Helt, Int Lic PT.

Kommentarsfunktionen är avstängd.